В Музей-галерия “АНЕЛ” на 25 октомври (вторник) от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата “СВЕТОВИДЕНИЯ” на художника ЛЕВЕНТ МОРЕ

Заповядайте в Музей-галерия “АНЕЛ” на 25 октомври (вторник), където от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата “СВЕТОВИДЕНИЯ” на художника ЛЕВЕНТ МОРЕ!
Живописните световидения на Левент Море в Музей-галерия „Анел“
Диво усещане за цвят. Това е първото впечатление от картините на Левент Море, след което попадаш в свят на наслоени усещания, примамливи светове от природния кръговрат до апокалиптични прозрения, обсебваща парареалност – експресивна, доближаваща се до фовистичен екстаз.
Левент Море
Не особено познат у нас, Левент Море, след родния си град Казанлък, през 1979 г. попада в Истанбулската академия и по пътя да осъществи мечтата си – да учи при Ренато Гутузо – минава през Виена, за да „заседне“ там през 1983 г., както споделя в разговорите, и „да попадне в точното време на точните хора и преподаватели в Академията“. Започва с фигуративна живопис и като почитател на последните диви – фовистите, като се започне с Матис, Дерен, Вийяр, Емил Нолде, Алексей Явленски, Базелиу, Ханс Хартунг, Имендорф, открива своя собствен път и стил.
Последните десетилетия избира тишината в Средна гора, нарушавана от жабешкия хор, воя на чакалите през нощта и индигово тъмното небе, от което звездите се спускат до теб с надежда да ги уловиш. Тогава настъпва неговото царство. Очите на мрака, отворили се в съня, пробиват тъмно лилавите нощи с лазурни проблясъци.
Появяват се и съновиденията, които в изгрева, любимите часове на художника, са окадени като тамян от мъглата и непознатото, нежно като въздушна пелена, намира своята живописна пластика. Това е магията на изкуството. Тази, при която превръщаш обозримото в необозримо, осъзнавайки, че образът и цветът не винаги са свързани, издигаш се над реалния свят и пресъздаваш усещането за него в цвят – парареалност – реминисценция на обозримото.
Фовистичните експресии на Левент Море ни напомнят, че светът на художника е загадка, ключалка без ключ или обратното.
В него цветът създава светове,
усет за четирите сезона,
за вибрираща мараня,
за морски бриз,
за любим музикален рефрен,
за озарения в пламъци залез,
за стаения дъх на природата преди буря,
за молебен за дъжд след дълго продължилото лято,
изпепелило зелените поля,
за лятна нощ с дъх на теменуги,
за бакърени листа, прегорели от есента,
за снега, изял цветовете през зимата,
за бледолилавия подкожушник, пробил
снега с първия полъх на пролетта.
С многозначните цветни световидения на Левент Море, плод на изострена сетивност и обсебваща цветова фантазия, ценителите на изкуството у нас ще запълнят една отдавна отворена ниша, която чакаше появата му.
Аксиния Джурова

30 години след…

Пламен В. Петров

Първата си самостоятелна изложба художникът Левент Море подрежда през 1992 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Тогава той e увлечен в работата си в полето на монохромното, разгръщайки идеите си върху голямоформатни платна и хартия със средствата на живописта и графиката. Едно впечатляващо първо встъпване в художествения живот у нас в годините, когато България пое по пътя на своя дълъг и в много отношения тревожен преход към настоящото ни съвремие.

Тази изложба обаче е и своеобразен маркер за присъствието на автора в собствената му родина. Подредена в заличената днес от културната инфраструктура на страната ни Национална галерия за чуждестранно изкуство, тя сякаш легитимира Левент Море като чужденец в родината му. Но тук, както пише Георг Зимел, имаме предвид чужденец, но „не в многократно използвания смисъл на бродещия, който днес идва, а утре си отива, а в смисъл на този, който днес идва, а утре остава – така да се каже, на потенциалния бродещ; на този, който, макар и да не е продължил пътя си, не е преодолял напълно разрива между идване и отиване“.

Днес, 30 години по-късно, Левент Море се явява с новата си самостоятелна изложба. Извървял собствения си преход, той вече е друг. Завладян от обаянието на цветовете, опитомил експресивния жест и майсторството на композицията, той извежда върху новите си платна визуални идеи, които макар да са провокирани от конкретното и да са изведени до абстракция, в тях всякога прозират белезите на натурата. Деликатно, непринудено, привидно въображаемо.

Но Левент Море остава в нещо и все същият. Три десетилетия по-късно той продължава да мисли, живее, работи като чужденец. Но не като жест на претенция, в потвърждение на полученото отвъд границите на родината художествено образование, а като същностна потребност, позволяваща му да опази, съхрани, а сетне и да въплъти в платната си бродническата си нагласа към действителността. Действителност, към която, приспособиш ли се, сетивата за големите непреходни стойности на битието всякога помръкват.