В Музей-галерия „Анел“: хърватският бизнесмен Бранко Роглич представи „Автобиография“

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНАТА БИОГРАФИЯ НА БРАНКО РОГЛИЧ ТРЪГНА КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

Анжела Димчева

 На изискано парти в Музей-галерия „Анел“ беше представена новоизлязлата биографична книга на хърватския бизнесмен Бранко Роглич, издание на УИ „Св. Климент Охридски“.

Бранко Роглич по време на събитието

 

Ангел Симеонов

Гостите бяха посрещани лично от собственика на галерията – Ангел Симеонов – поет и колекционер. Българо-хърватските бизнес и културни отношения очевидно са в разцвет, което беше акцентирано от посланика на Р Хърватия Ясна Огняновац с думите: „Приятелските икономически отношения могат да се развиват само когато съществуват добри отношения между България и Хърватия. Горда съм, че все по-често тези наши отлични отношения се отразяват в общите връзки между двата народа. Книгата ще бъде полезна за млади предприемачи, които биха почерпили опит и вдъхновение от жизнен и бизнес път на Бранко Роглич“.

 

 

 

Събитието беше съчетано с изложба от картини от български и хърватски майстори – част от богата колекция на Бранко Роглич, както и от архивни снимки. Вечерта беше уважена от бивши и настоящи управляващи, бизнесмени, дейци на изкуството.

 

Проф. Аксиния Джурова

Проф. Аксиния Джурова откри изложбата, представи биографията на Бранко Роглич и говори за съдържанието на книгата. „Автобиографията е светът на повторимото, където всеки пребивава по своя неповторим начин. Книгата на Бранко Роглич е вълнуваща сага за съдбата на нашия район, разказана от човек, който се е родил да бъде изправен, да премине през превратностите на времето и тревожните събития, които не подминаха Балканите. Тук е противоречиво и рисковано място за оцеляване. Четейки книгата, имам усещането, че се срещам с човек, живял няколко живота. Ако има нещо, което се откроява в житейския му път, това е воля и страст за живот – качества, които действат магнетично, за да привлекат не само собственото му семейство, но и екип от последователи, завладени от действията му. Тази книга не е само лична биография, но и колективна биография. Той е основател и собственик на фирма „Орбико“ – компания, която е най-големият европейски дистрибутор на потребителски стоки и има около 8000 служители в цяла Европа. Вече 20 години фирмата е и на българския пазар. Книгата ни дава възможност да се запознаем с неговото родословие – още от средата на 18. век, тя разкрива съдбата на граничните зони, с преплетените интереси на вечно променящите се граници.  Характерно е силно изразеното чувство за родова памет и посвещаване на голяма част от живота му за съхраняване на хърватското културно наследство и идентичност… Тази книга показва връзката между бизнес, изкуство и наука“ – акцентира проф. Джурова в подробния си анализ, разкривайки деловите качества, морал и мащабна благотворителност на Бранко Роглич.

 

Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България

Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, сподели впечатленията си след прочита на това изключително богато на снимков материал издание: „Откроих за себе си няколко неща: разбрах, че където и да сте били, г-н Роглич, с каквито и хора да сте се сблъскали, Вие имате една ценностна система, която идва от Вашите предци. Богатството на Вашето родно място е дало нейното начало. Много рядко се среща такова голямо уважение към предците. Използвате често думата „пиетет“. Правите едно своеобразно пътуване във времето – с емоциите на младостта и приятелствата на по-късен етап. Книгата е биография на времето, особено в този драматичен период след 1990 г. Впечатлиха ме хубавите думи, които споделяте за своята съпруга“.

 

Проф. Валери Стефанов – директор на УИ „Св. Климент Охридски”

Литературоведски анализ на общите послания и стила на автора направи проф. Валери Стефанов – директор на УИ „Св. Климент Охридски”.

На събитието присъстваха Георги Първанов – президент на Р България (2002-2012), кметът на р-н Кремиковци Лилия Донкова. Модератор беше Таня Димитрова – бивш посланик на България в Хърватия и настоящ директор на дирекция „Ситуационен център“ в Министерство на външните работи.

 

 

 

 

Бранко Роглич

Бранко Роглич се определя като ляв по душа и десен по работа: „Аз съм социалдемократ. Намерих своята формула – създавам принадена стойност като десен и я споделям като левичар – справедливо за моите работници и мениджъри“. За него работникът е преди всичко човек. Затова компанията му е не само източник за печалба; тя е място, където човек твори, живее и създава нови ценности и по този начин се осигурява животът на цялата система.

Бранко Роглич е изключителен колекционер. Част от неговата колекция беше показана в залата на Музей-галерия „Анел“. Той има принос за завръщането в Хърватия на редица произведения на хърватската живопис, сред които и творби на Влахо Буковац и Емануел Видович, Антун Масле и Едо Муртич, Миленко Станчич и др. Финансово подпомага реализирането на изложби и други прояви на Българското посолство в Загреб и на Хърватското посолство в София. Дава дарения на градове и райони пострадали от наводнения и други природни катастрофи, участва и в хуманитарни акции за закупуване на медицински апарати на хърватски болници.

 

 

 

 

 

 

В акомпанимент на пианиста Росалин Наков актьорът Симеон Владов прочете любимото стихотворение на Бранко Роглич, преведено на български език.

 

Специален поздрав от Ангел Симеонов за Бранко Роглич беше изпълнението на Васил Петров на песента „Бряг за двама“ – стихове на Ангел Симеонов и музика на Росалин Наков.

Снимки: Кирил Ханджиев