В Националния студентски дом: юбилеен брой на в. „Словото днес” за Димчо Дебелянов

Анжела Димчева

На 28 март 2022 г. се навършиха 135 години от рождението на един от най-талантливите, обожавани и затрогващи поети на България – Димчо Дебелянов, съединил поезия и мъченическа смърт в ореола на родината. По повод годишнината   Съюзът на българските писатели издаде Юбилеен брой (цветен) на вестник „Словото днес“ (21 април), който се финансира от Столична община и е част от Културния календар на София.

Христиан Даскалов и Анжела Димчева

 

27 април 2022 г. в Националния студентски дом екипът на вестника и видни съвременни поети представиха изданието пред студентската общност. Събитието беше открито с поздравително слово на д-р Христиан Даскалов – директор на Националния студентски дом: “Особено ме радва, че в залите на Студентския дом често звучи високото слово – представяне на книги, рецитали, конференции. Благодаря за партньорството на  Общество “Димчо Дебелянов” и Съюза на българските писатели. Тук е място за култура, наскоро представихме издание, посветено на 90-годишнината на НСД, създадохме читалня и музей, където има кът на Общество “Димчо Дебелянов”. Събираме артефакти отвсякъде”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Боян Ангелов и Анжела Димчева

В краткото си експозе Боян Ангелов вклини поезия от Дебелянов и направи културно-исторически препратки, очертавайки влиянието на символизма върху съвременната ни поезия: “Вече втори ден представяме специалния брой на “Словото днес”. Големите поети не трябва да се честват  само на техните юбилеи, те трябва да се честват  всеки ден, всеки час, дори всеки миг. Стихотворението “Миг” е връх в българската поезия, един шедьовър на европейската поезия. Това стихотворение бих го съпоставил с “Мечта” на Пейо Яворов. Тези двама велики поети имат сходни съдби… Всички знаем, че Дебелянов е роден в недрата на същинска Средна гора – тя е родина на хайдути и въстаници. Димчо не е имал друг избор, освен да отиде на война, сам избира смъртта. Той е най-светият български поет, един от най-състрадателните.  Стихотворението “Да се завърнеш в бащината къща…” прозвуча в изпълнение на Боян Ангелов. Той благодари за финансовата подкрепа на Столична община и лично на Мирослав Боршош – зам.-кмет на Столична община.

 

Надя Попова – главен редактор на „Словото днес”, разкри ключа към общата хармоничност на литературоведските текстове, снимковия материал и поезията, които се преплитат мозаечно в броя и дават една пълна картина на Дебелянов като творец и личност.

Стихове на Дебелянов и свои творби рецитираха лауреатите на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов”, която се връчва от 2004 г. в гр. Копривщица. Това бяха видните наши поети Георги Константинов, Недялко Йорданов, Петър Велчев, Надя Попова, Атанас Капралов, Ивайло Диманов, Димитър Милов, Иван Есенски.

 

Свои спомени за запознанството си с Дебеляновото творчество и за създаването на Кабинета на младите писатели студенти „Димчо Дебелянов” споделиха Георги Константинов и Недялко Йорданов. Звучаха Дебелянови стихове на 8 езика: български, руски, френски, немски, украински, арабски, полски, английски – с участието на Боян Ангелов, Петър Велчев, Надя Попова, Хайри Хамдан, Захари Иванов, Мая Панайотова и Анжела Димчева.

Финал на вечерта сложи поетът Димитър Драганов (на 22 години), който е лауреат на Националната награда „Георги Черняков” – 2021, връчвана от Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” към НСД. Анжела Димчева обобощи, че идеята на изданието и съпътсващите прояви целят да се осветлят малко известни факти от живота на поета, да се припомнят знакови негови стихотворения, да  се види  рецепцията на Димчовата поезия у нас и в чужбина. Значим дял в юбилейния брой заема снимковият материал, сред спомените на Гео Милев и Димитър Подвързачов хармонично се вплитат посвещения, дело на Теодор Траянов, Евтим Евтимов, Александър Геров, Иван Николов, Божидар Божилов, Дамян Дамянов, Валентина Радинска, както и стихове на носителите на Националната награда „Димчо Дебелянов“. На първа страница четем есето на Боян Ангелов „Пророчествата на Димчо Дебелянов“, а сред авторитетите, които споделят мисли за живота, възторга, тленността и безсмъртието на поета, са проф. Валери Стефанов, член-кор. Иван Гранитски, Панко Анчев, Валентина Радинска и Елка Няголова.

 

Мисията на всеки поет не е да остане между страниците на учебниците или по рафтовете на библиотеките. Неговото слово би трябвало да лети, да прониква в сърцата и умовете на новите поколения. Чрез този юбилеен брой на в. „Словото днес“ читателите се запознават с личността на поета-символист, който остава в историята ни с толкова много любими стихотворения като „Спи градът“, Пловдив“, Помниш ли, помниш ли…“, „Да се завърнеш в бащината къща…“, „Черна песен“, „Сиротна песен“… Неговите послания и днес крият неподозирана сила, която ни поразява с внушението за съпричастност, човечност и обич.