В Русе организират кръгла маса по повод 140 години Освобождение и 40 г. Пантеон на възрожденците

140 години от освобождението на България и 40 г. от откриването на Пантеона на възрожденците ще бъдат ознаменувани с провеждането на кръгла маса „Националният Пантеон“ в петък, 2 март, от 14.00 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание. Организатори на форума са Регионален исторически музей – Русе и Община Русе. Събитието се провежда и във връзка с националния празник на страната – 3 март.

Периодът на национално осъзнаване и характерните за него борби за църковна и политическа независимост, оформя основите на галерията от личности и събития, които маркират българската идентичност в годините след учредяването на третата българска държава. Следите на това героично време са обект на изследвания и почитание, нещо към което всяко поколение се обръща в търсене на своите корени. Теми, свързани с героите и местата на памет, ще представят историци от Регионален исторически музей – Русе и Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, както и специалисти от Държавен архив – Русе.

Провеждането на кръглата маса ще бъде съпътствано с откриването на изложба „Националният Пантеон“ на 2 март, от 16.00 часа във фоайето на Доходното здание. От 16.30 ч. от Къща музей „Баба Тонка“ ще започне пореден туристически тур „По женските места на памет в Русе“ (феминистична разходка), ръководен от Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV-XIX век“.