В Русе откриват изложба посветена на Светите братя Кирил и Методий

В събота, 28 април, от 14.00 ч. в зала „Русе“ на Историческия музей ще бъде открита филателната изложба „Светите Братя Кирил и Методий – Всесловенски просветители“ на Музея на македонската борба в Скопие. Експозицията ще бъде представена от директорите на двата музея – д-р Бранислав Светозаревич и проф. д-р Николай Ненов.

Изложбата се фокусира върху делото на Светите братя Кирил и Методий, създаването и разпространението на славянската писменост. Експозицията проследява приноса на двамата равноапостоли за развитието на славянската и европейската култури, дейността на техните последователи и начина, по който са почитани в различните страни.

Експозицията има за цел да покаже една малка част от  филателните издания, посветени на Светите братя Кирил и Методий. Тя съдържа повече от 80 бр. материали – марки, пощенски картички, първодневни пликове и блокове, издадени през последните сто години в различни държави, някои от които вече не съществуват – България, Македония, Сърбия, Русия, Хърватия, Чехия, Полша, Словакия Украйна, Гърция, Ватикан, СССР, Югославия и Чехословакия. Освен образите и юбилеите, свързани  с Кирил и Методий, показаните филателни и материали проследяват развитието на тяхното наследство – съвременните азбуки, университети, национални библиотеки, научни конгреси, изложби, монументални паметници и различни институции, които носят техните имена или са посветени на тях.