Георги Лозанов: “Фотографията е парченце реалност”

Откриват фотографска изложба на “Фестивал Фотофабрика” по повод 120 години от създаването на БТА, съобщават създателите на инициативата по време на пресконференция, проведена на 30 април в телеграфната агенция. Изложбата “Образите помнят вместо нас” ще се състои на моста на влюбените до НДК.  Тя е в рамките на Петия фестивал Фотофабрика, част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година.

Пресконференция в БТА, участници- Еми Барух, доц. Георги Лозанов, Борислав Чалъков

Всеки ще може за един миг да остане насаме с нещо непознато или малко познато , да остане сам с мислите си и да помисли за историята, за смисъла й, за истинските неща в живота” Това съобщи Борислав Чалъков, част от организаторите.

Изложбата е фоторазходка във времето, представена в 58 кадъра, избрани от архива на Българската телеграфна агенция. Тя ще се проведе в периода 30 април –  30 юни  на моста на влюбените, както и на оградите на 120 ОУ ” Г.С. Раковси” и НМУ ” Евлоги и Христо Георгиеви”.

Целта е повече хора да видят изложбата на повече места, като особен акцент организаторите поставят върху младата аудитория.

 

Кураторът на изложбата Георги Лозанов разказа за целта ѝ, а именно да представи “историята почти в живописна творба“. Друга цел е да покаже страданието по красив начин, като “нещо много близко”, за да не се отчужди зрителят от това, което вижда, да се постави на мястото на бежанец или на друг човек. Георги Лозанов сподели, че не са търсели кадрите по историческа последователност, а “те сами се подреждат като пъзел в една история”. Архивът е трупан от 50-те години на миналия век, като са включени работите на едни от най-добрите фотографи.

58-те кадъра са уловили падането на комунизма, което кара зрителя да си каже “Видях комунизма!”, без дори да е бил част от това време.  Георги Лозанов посъветва присъстващите на изложбата да гледат “кадър по кадър”, тъй като “фотографията е парченце реалност“. Описанията под кадрите са подробни и лаконични, което ще помогне на зрителя да потъне напълно във времето и атмосферата, уловени от фотографите.

 

One Comment on “Георги Лозанов: “Фотографията е парченце реалност””

Comments are closed.