Графиките на Иван Нинов греят в Музей-галерия „Анел”

Десетки представители на арт обществото и бизнес средите у нас се събраха за вернисаж на 20 октомври в столичния хотел „Анел”. Проф. Аксиния Джурова и поетът Ангел Симеонов – собственик на Музей-галерия „Анел” – представиха творчеството на видния график Иван Нинов, чиито 34 творби (графики и рисунки) са подредени в представителна експозиция.

В експозето си проф. Джурова акцентира на дългото си познанство с художника (от 1970 г.) и на неговото знаково присъствие в преломни за изкуството ни периоди: „Той е част от поколението, което преобърна процесите в изкуството, разшири параметрите му стилово и тематично. Графичното изкуство вече беше получило популярност у нас и в чужбина. Иван се появи, когато такива имена като Любен Диманов, Христо Нейков, Петър Чуклев, Тодор Панайотов, Симеон Венов, Болислав Стоев бяха вече изявени. Това беше времето, когато асоциативно-метафорчиният изказ се наложи много силно и даде възможност за разкрепостяване на начина, по който се третираха тематичните изложби. Изведнъж се появи Иван с едни огромни, драматични, силни като форма графики. Те бяха извън патетиката и показваха живота такъв, какъвто е. Потретът му „Глава на жена” от 1971 г. е носител на Първа награда… Светлин Русев му помогна, като го насърчи с думите: „Ти нямаш нужда да завършваш Художествената академия. Ти си роден график”. Иван Нинов си остана самотник в нашето изкуство, който не се повлия от нищо. Той извоюва свободата, на която винаги е държал – с отказ от всякаква материална облага. Нямаме друг такъв виртуоз на сухата игла и офорта…”.

Проф. Аксиния Джурова и графикът Иван Нинов

За да изкажат почитта си към доайена на графиката у нас, на вернисажа бяха дошли: проф. Валери Стефанов, проф. Валентин Старчев, художниците Николай Янакиев, Онник Каранфилян, Мая Чолакова, Адам Фекете, ексцентричният писател и бохем Любомир Милчев-Денди, певицата Роси Рос, поетите Владислав Кацарски, Венцислав Пейков и Виктория Катранова, бизнесменът Венцислав Бичаков – собственик на „Алианс Принт” и др. Музикалните интермедии бяха дело на композитора Росалин Наков.

Ден преди откриването обаче проф. Валентин Старчев закри своята изложба от гипсови скулптури в същия салон и обмени мисли за новите течения в изкуството с Иван Нинов и световноизвестния художник Емил Стойчев, пристигнал наскоро от Париж. Така две значими изложби се застъпиха в уникалната Музей-галерия „Анел”, управлявана от „Фонд за изкуство и култура – Ангел Симеонов”.

От 20 октомври до 8 ноември 2020 г. почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност да оценят неговия неподражаем стил: изчистен, лаконичен и деликатен графичен език, в който абстрактни и фигурални форми се преплитат в хармонична контрастност. Границата между въображаемо и реално е невидима музика, която изпълва зрителното поле със знаци от ежедневието, които сякаш не забелязваме. Предметният свят на Иван Нинов ражда неподозирани полети – в триизмерна сферичност, която диша по законите на самия него.

Припомняме, че 5-звездният хотел „Анел” (София) е своеобразен музей на българското изобразително изкуство с разположени стотици оригинални творби на живописта, графиката и скулптурата на всички свои етажи, стаи и общи пространства. От стените и фоайетата на хотела ви следват вдъхновенията на най-изявените живи и мъртви родни художници.

От друга страна, Арт-комплекс „Анел” (Созопол, местност Буджака) е единственият в света хотел с музейна експозиция на самия бряг на морето, с накацали по скалите монументални пластики – една постоянна жива изложба, достъпна целогодишно. Колекцията от скулптури съхранява над 80 монументални произведения на пластичното изкуство и няма аналог в света.

Анжела Димчева

 

Проф. Аксиния Джурова и графикът Иван Нинов