Диана Саватева представи новата си стихосбирка „Капка, изпреварила дъжд”

Диана Саватева: „Любовта оправдава всичко”

Новата стихосбирка на Диана Саватева „Капка, изпреварила дъжд” (ИК „Знаци”) е дизайнерско бижу – това беше първото впечатление на читателите, които чакаха близо час, за да получат автограф след премиерата на томчето в рамките на Софийския международен панаир на книгата в НДК.

След 10-годишно преосмисляне Диана Саватева – поетеса, журналист, народен представител и зам.-кмет по култура, туризъм и спорт в Бургас – зарадва феновете на поезията с третата си книга. Събитието беше уважено от настоящи депутати, бивши зам.-министри на културата, дипломати, дейци на изкуството.

Вечерта се водеше от издателката Румяна Емануилиду, която провокира поетесата да разкрие поривите, идеите и посланията, вградени в текста.

„Всички, които пишем, знаем, че това е самотен процес – човек трябва да попадне в свое емоционално време, за да създаде нещо стойностно. Но когато издаваш книга, трябва да имаш силен отбор от съмишленици: моите партньори бяха Катерина Стойкова – поетеса с бургаски корени, и проф. Светозар Бенчев, който прочете стиховете ми през изобразителното изкуство. С тях и с дизайнера Детелина Минева ние се оказахме в едно творческо поле, книгата е резултат на взаимодействието ни” – призна Диана Саватева.

 

 

 

 

 

Проф. Светозар Бенчев, Диана Саватева и Румяна Емануилиду

Проф. Светозар Бенчев акцентира на симбиозата, която се е получила в общата креативност: „Поезията на Диана има изключителна изобразителна сила. Някои четиристишия ни вкарват в една особена действителност, като всяка дума отваря врата към следващата. Не ми беше нужна някаква специална адаптация, за да почувствам нейното слово. Започнахме с няколко илюстрации, но постепенно те се увеличиха до 14. Това е едно пълноценно сътрудничество, което ми носи огромно удовлетворение”.

В премиерата взеха участие актьорите Боряна Бельова, Тодор Стаменов, Тонка Георгиева и Тони Минасян, които изпълниха стихове. Зрителите видяха и клипове с емблематични места от Бургас.

Авторският почерк на Диана Саватева се отличава с лаконичност, картинна метафоричност, философска ескизност, изненадваща и запомняща се оксиморонност,  ненатрапчива изповедност. Това е поезия за ценители, за духовни аристократи, за потъване в нощта на самотата. В стихотворението „Око на паун” четем: „Притежаваш само правото на илюзия, че преживяното е твое”.

В края на премиерата Диана Саватева обобщи, че авторът казва всичко в стиховете си, а читателят ги разбира по свой начин. От една в друга книга обикновено „мигрират” творби, но в случая „Капка, изпреварила дъжд” е концептуален проект: „Ключовата дума в поезията ми е „Благодаря”. Винаги имаме нужда да видим светлото дори в тъмните моменти на живота си”.

Текст и снимки: Анжела Димчева