Дискусионни теми във видеа на Фондация “Равностойно партньорство” и радио “БРАЙЛ ФМ”

Фондация „Равностойно партньорство” и радио БРАЙЛ FM подготвиха и реализираха 17 видеа в YouTube канала braillefm по програма “Едногодишен грант – 2021″ на НФК

 

 

Видеата са изключително разнообразни и са оформени в няколко рубрики: “Бъди благословен” (духовните и културни търсения на човечеството), “Радиотеатър”, “Археология” (Старосел, Арена ди Сердика). Те засягат теми от моралната и социална действителност в 21. век, българската история и археология, изобразителното изкуство и дизайна, света на детето, младите в театъра, фолклора (нестинарството), световната поезия и образци на родното културно наследство.

Екипът специалисти в радиото (всичките хора с увреждания), при това единствената социална медия в Европа, не за пръв път протягат ръка на хората на изкуството и подпомагат изцяло българската култура във всичките й разновидности. Те обръщат парадигмата – не се иска, а се дава. Екипът произвежда културен продукт с възпитателна, ограмотителна и висока културна стойност.

Дейността на Владислав Кацарски и Анелия Велинова, управители на Фондация “Равностойно партньорство” и Радио “Брайл ФМ”, заслужава адмирации заради усилията да приобщят българите в неравностойно положение (със зрителни, слухови и двигателни проблеми) към актуални теми от ежедневието, към дебатите в момента за Боян Мага, цар Симеон, Реймското евангелие, Старосел;  за кирилицата и съвременния български език; за аксиологическия контекст на произведенията на изобразителното изкуство, литературата, музиката, които през новия век претърпяха сериозна деформация, девалвация, а следователно е спорна оценката и възприемането от публиката… Ако видим видеата, ще разберем как ще бъдат изписани надписите на български език върху евро банкнотите (от д-р Лъчезар Тошев, бивш депутат), ще научим факти за Пиер дьо Ронсар, който е от български произход (от поетесата и преводачка д-р Лилия Панова), за богомилите (малко известни факти от Анелия Велинова), за нестинарството и още, и още подтеми.

Всяко едно видео е стойностен културен продукт. Не без значение е, че са въведени и субтитри за хората със слухови увреждания или жестомимичен превод.

 

 

 

На разположение на публиката са следните видеа:

1. Чалга и Любов с Меглена Божанова-Петрова
2. Реклама: от Игла до конец – радиотеатър
3. Професионалните актьори Владинелла Кацарска и Мартин Петков от трупата на Брайл ФМ
4. Археология – Старосел
5. Дизайнерите Омана Кацарска и Иван Кашлаков на Брайл ФМ
6. БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН с Лъчезар Тошев РЕЙМСКОТО ЕВАНГЕЛИЕ
7. БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН с д-р Лилия ПАНОВА за ПИЕР ДЬО РОНСАР
8. Синовете на Симеон
9. Изгубени – радиотеатър за малки
10. Не страшна приказка – радиотеатър за малки
11. Оратория за семейна тоалетна – радиотеатър за големи
12. От игла до конец – радиотеатър за големи
13. Арена ди Сердика и Филипопол
15. Дарът за Европа
16. Нестинарството

 

17.  Археология – БГ сензации в последно време