Държавата Палестина откри свой кът в Националната библиотека

На тържествена церемония на 14 юни 2023 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше открит кът, съдържащ ценни книги от културното наследство на палестинските земи.

Събитието беше придружено от изложба на национални облекла, шевици, пластики, макети на знакови топоси в Палестина.

То беше уважено от дипломатически представители на повече от 20 държави.

Н. Пр. Адхам Зайналдин и доц. д-р Красимира Александрова откриват Кът на Държавата Палестина

Гостите бяха приветствани от доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, която каза: „Това е 21-вият кът на национална библиотека. Имах възможност да общувам пълноценно с Н. Пр. г-н Зайналдин, който деликатно ме убеди да приема като лична кауза това събитие. Научих много нови неща за Палестина. Стигнахме и до извода, че трябва да сключим договор с Националната библиотека на Палестина, за да популяризираме книжовното богатство на двете държави. Нашите читатели ще имат възможност да се докоснат до уникални издания от палестинската култура“.

 

В пространното си експозе Н. Пр. Адхам Зайналдин говори за историята и културата на своята страна, за видни писатели и преводачи, които са мост между двата народа: „Поднасям истинска благодарност и уважение към доц. Александрова и към всички работещи в библиотеката за тяхното съдействие и усилия за популяризиране на културата на различни националности. През вековете културата в Палестина представлява основен елемент в идентичността на палестинския народ. Културният принос в изкуството, литературата, музиката, облеклото, кухнята изразяват самобитността на палестинския облик. Голяма част от книгите в този кът са от поредицата „Културно наследство“, която правителството стартира – произведения на наши писатели, работили през 20-те години на 20. век. Всяка книга съдържа информация от първото си издание и доказва присъствието на палестинската култура още преди окупацията“.

 

Посланикът цитира имената на десетки палестински творци, като особено подчерта приноса на днешните преводачи – акцентирайки на Хайри Хамдан, Мая Ценова и Халед  Даруиш, които бяха наградени за техния принос към популяризиране литературата на Палестина.

Н. Пр. Адхам Зайналдин награждава доц. д-р Красимира Александрова с Плакет на Палестинското президенство по случай приемането на Държавата Палестина като 194 държава в ООН със статут на държава наблюдател.

Н. Пр. Адхам Зайналдин връчи на доц. Александрова спецален знак на благодарност: Плакет на Палестинското президентство по случай приемането на Държавата Палестина като 194 държава в ООН със статут на държава наблюдател. Плакетът се връчва от Президентството на приятели на палестинския народ заедно с благодарствена грамота.

Автор: Анжела Димчева