Д-р Наню Манафов представи в Созопол „Паламудът е голяма сила, хей!”

Анжела Димчева

 Созопол – този център на риболова и на изкуствата от най-древни времена – събра ценителите на морски, риболовни и житейски истории, облечени в забавна литературна форма. Виновникът за тази симбиоза е Наню Манафов, а събитието привлече кмета на града Тихомир Янакиев, обществени фигури, десетки жители и туристи.

Публиката чу откъси от новата книга „Паламудът е голяма сила, хей!” (УИ „Св. Климент Охридски”, 2021) в изпълнение на Тодор Георгиев, а проф. Валери Стефанов говори подробно за колоритните персонажи, с които ни среща авторът: „Действието се развива в приказно морско градче, в което хората се събират, обичат, разделят. И винаги намират време да седнат заед­но на маса за поне още една наздравица. Морето ги тегли като котва. Също и любовта към полуострова с тесните му калдъръмени улички, облечени в дър­во къщи, веяни паламуди и кръчми, кои­то рядко излизат в отпуск. Тази толкова лична книга ни връща назад във времето, когато градът е убе­жище не само за рибари, но и за чешити, артисти, писатели, художници. Тогава един млад лекар пристига на работа в местния Военен гарни­зон и бързо става доверен доктор и опора за созополчани. Срещите му с тези автентични персонажи раждат поредица от истории за простичкия живот – на весели приятелства, дребни дрязги и малки подвизи. Втората част на морския сборник с разкази включва кратки интер­вюта, в които д-р Наню Манафов пресъздава още образи и събития, запеча­тали се със своя колорит в личностната митология за Созопол”.

 

Д-р Наню Манафов е доайен в лекарската професия. Роден е в Пловдив, където завършва Висшия ме­дицински институт. Дълги години е в ръководния състав на ВМА в София, но пътят му на лекар започва от Военния гар­низон именно в Созопол, където живее и работи повече от десетилетие. Древният град се превръща в негов пристан, среща го с любовта, с верни приятели и с морето, което завинаги остава в сърцето му.

Можете да се сдобиете с тази забавна книга, като я поръчате от сайта на Университетското издателство:

https://unipress.bg/palamudat-e-golyama-sila-hey