Заповядайте на Творческа вечер на Неда Антонова: 9 септември (петък) от 18,00 часа в Книжен център „Гринуич“

Заповядайте на Творческа вечер на Неда Антонова!
Очакваме ви на 9 септември (петък) от 18,00 часа в Книжен център „Гринуич“ – София, където ще можете да се срещнете с авторката и да си вземете автограф.
За творчеството на Неда Антонова ще говори поетесата, литературен критик и журналист – Анжела Димчева.
Събитието е част от културната програма на “Алея на книгата” в София.

Ще бъдат представени три книги на Неда Антонова: “Царица Елеонора Българска”,  “Пепел от мислеща тръстика” и “Безмълвие”.

Изданията са дело на ИК “Хермес”.

АНЖЕЛА ДИМЧЕВА:

Любовта и мъдростта движат цивилизационното колело

Не само светът се крепи на обичащите, цялата природа проповядва любов. Но как тази любов да протече като електричество през хилядите изписани страници, оплодили стремежите, волята, перото на един писател? Многопластовите сюжети, оживяващите с греховност или саможертва  персонажи, драматичното действие и избухващите развръзки в романите на Неда Антонова притежават именно тази движеща сила – любовта. Затова не е случайна появата на сборника от философски фрагменти и афоризми „Пепел от мислеща тръстика”, чрез който писателката извлече есенцията от дългогодишното си превъплъщаване в десетки образи от българската историко-култура канава и така формулира сентенцията „Човекът е Ноев ковчег и във всеки от нас се крие спасен светът”. Но всъщност Ноевият ковчег тук е символ на любовта. Това е основното послание, обгърнало четящия човек, разлистил изящното томче „Пепел от мислеща тръстика”.

Какво удоволствие и жажда за четене донасят книгите на нашата видна писателка ще разберем от факта, че тиражите се изчерпват бързо, а премиерите събират стотици фенове на нейното перо. Радостно е, че през последните години тя си партнира успешно с ИК „Хермес”, които преиздадоха така търсените нейни романи. От 2010 г. насам Неда Антонова сътвори литературен паноптикум от знакови исторически фигури, създавайки реалната романна фикция за живота на Царица Елеонора Българска, за непозволената любов на Ботев и Венета, за Преподобната Стойна, за Васил Левски и Паисий Хилендарски. Много бързо тези книги се превърнаха в хитови заглавия, които вече се изучават в извънкласната програма в гимназиалното образование. Новите издания на „Хермес” са привлекателни и с новата си визия, и с цялостната рекламна стратегия, която издателството реализира чрез срещи с читатели из цялата страна.

 

НЕДА АНТОНОВА – Из “Пепел от мислеща тръстика”

– КАКВО Е ЛЮБОВ?

– И Господ не знае.

Т о й само повтаря:

“ОБИЧАЙТЕ СЕ!”

***

Човекът е вечен. Временни са само хората, олицетворяващи човека.

***

Аз не остарявам, любими! Аз просто ставам друга. Остарява твоята представа за мене!…

***

Народът в България никога не е бил мнозинство.

***

Чрез децата, които ни праща, Бог ни казва какво мисли за нас!

***

Любовта е сезон, а всичко останало е климат.