Започва Международният фестивал на китарата Плевен 2017

От 29 ноември до 3 декември 2017 г. ще се проведе третото издание на Международния фестивал на китарата Плевен 2017, подкрепено от организацията на композитори и автори Музикаутор. Официалното му откриване ще се състои днес от 19.00 ч. в най-добрата зала за музика в Плевен – зала  „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“, с концерт на Ерик Франсери, Никола Монтела и други.

До края на фестивала ще насладим на общо шест концертни вечери за най-широка публика с участието на още изтъкнати концертиращи китаристи, лауреати на международни конкурси и преподаватели по китара, които освен това ще водят майсторски класове и ще журират в конкурсната програма.

Конкурсът за китарно изпълнителско изкуство е в четири жанрови категории – класическа китара, акустична китара, електрическа китара, китара и глас, и в 16 възрастови групи. Участие в конкурсната програма ще вземат 207 изпълнители от 21 държави, сред които България, Австрия, Англия, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Испания, Македония, Полша, Румъния, Русия, Турция, Украйна, Франция, Хърватска, Чехия, Швейцария, Япония и други. Победителите в конкурса ще имат уникалната възможност да участват в последващо турне в осем български града.

Част от журито на конкурса ще бъде Деян Каменов – член на Управителния съвет на Музикаутор и фронтмен на групата D2, който ще връчи специалната награда на Музикаутор за най-добра авторска песен в категория „Китара и глас“.

Международният фестивал на китарата Плевен 2017 включва още специализирани шоуруми, на които участниците ще се запознават с новостите в китарното изкуство и ще изпробват професионални инструменти от водещи лютиери.

Фестивалът ще завърши с гала концерт на 3 декември отново в зала „Емил Димитров“ с лауреатите от проведения конкурс и „Тhe Teachers” – Цветан Недялков, Веселин Койчев, Христо Минчев и Кристиан Желев.

Организатори на събитието са сдружение „Изкуството до мен“, читалище „ЛИК-1959“ и НУИ „Панайот Пипков”. Част от програмата е подкрепена от Община Плевен, а като партньори са привлечени още 24 организации и институции от секторите: изкуство и културни индустрии, банково дело, малък и среден бизнес, медии, транспорт и туризъм, НПО и други.

 

Провеждането на Международния фестивал на китарата Плевен е провокирано от идеята за създаване на музикален празник за душата, изкуството и вдъхновението. Екипът на фестивала се стреми да доближи изкуството до ежедневието на човека и да популяризира неговото значение за обществото. Създавайки условия за междукултурен диалог и обмен, фестивалът дава възможност за международни изяви и творческо развитие.

 

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →