За седми път Смолян беше домакин на Празника на поезията

Поетичен повей поздрави Смолян

Вече 63 години Съюзът на българските писатели отбелязва 1 октомври – Празника на българската поезия. Тази година Огънят на поезията беше запален от доайена Матей Шопкин в гр. Смолян, а рециталите и срещите с обществеността се състояха в рамките на 29 и 30 септември. По покана на общинското и областно ръководство в този богат на история и култура край пристигнаха група поети, които се присъединиха към колегите си от Дружеството на смолянските писатели. Пред паметника на Орфей (дело на скулптора Любомир Далчев) в центъра на града слово произнесе Боян Ангелов – председател на СБП, а в различните прояви се включиха Матей Шопкин, Иван Есенски, Димитър Милов, Анжела Димчева, Даниела Добрева. Към тях се присъединиха Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на смолянските писатели, Величка Петкова, Екатерина Глухова, Захаринка Куцева, Христина Димитрова и Светозар Любомиров.

 

Светозар Казанджиев, Марин Захариев и Боян Ангелов

Участниците бяха приети от Марин Захариев – зам.-кмет на Община Смолян, който отбеляза, че е изключително щастлив от сътрудничеството с Писателския съюз: „Благодаря на г-н Ангелов, че отново сме заедно пред 1 октомври – Международен ден на поезията и музиката! Само след три седмици тук ще отбележим 110 години от Родопската Шипка. За нас подвигът на полк. Серафимов е от важно значение – от този момент започва съвременното развитие на Родопския край. Благодаря на Светозар Казанджиев, който по повод годишнината състави забележителната антология „Възпев“, събрала стотици творби, посветени на историята и природата на нашата област. В момента той подготвя и луксозен албум с над 200 снимки. Комплектът от двете книги ще бъде подарен на представителите на държавните институции, които ще присъстват на официалните тържества на 21 октомври“.

 

От своя страна, Боян Ангелов благодари за поканата на кмета на Смолян г-н Мелемов и внесе исторически акценти: „Родопите са люлка на българската поезия, защото тук е роден Орфей. Смятам, че Родопа планина е въобще прародината на европейската поезия. Издаването на тази антология е забележителен жест към родната словесност. Благодарим за това представително издание, където има стихове на много от членовете на СБП“.

Антологията „Възпев“ (ИК „Проглед“, 2022) се издава от Община Смолян и СБП със съдействието на РБ „Николай Вранчев“. Луксозното издание с твърди корици включва емблематични творби за България и Родопския край, сред които са „Високи, сини планини“ (Младен Исаев), химна „Мила Родина“ (Цветан Радославов), „България“ (Георги Джагаров), „Към родината“ (Атанас Далчев), „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ (Иван Вазов), „Хубава си, моя горо“ (Любен Каравелов), „Чумави“ (Пенчо Славейков), „Родопа“ (Елисавета Багряна), „Родопска черга“ (Владимир Башев), „Невястата“ (Блага Димитрова), „Родопска нощ“ (Усин Керим), „Принос към европейската история“ (Ивайло Балабанов), „Проповед на планината“ (Ласло Наги), „Родопски песни“ (Ламар), „Поклон пред Смолян“ (Матей Шопкин), „Рожен“ (Дамян Дамянов), „Орфей“ (Иван Гранитски), „Евридика“ (Боян Ангелов), „Златоград“ (Ефим Ушев), „На Рожен“ (Иван Странджев), „Триград“ (Александър Муратов) и още десетки талантливи творби.

 

 

Матей Шопкин

Матей Шопкин обяви, че той е поданик на Държавата на спомените: „Присъствах на първия празник на поезията през далечната 1959 г. в Сопот. Оттогава досега в Смолян са проведени 6 издания в различни години. Помня, че тук Огънят на поезията е запалван от Младен Исаев, Блага Димитрова, Любомир Левчев, Ганчо Керечев и Димитър Златев. Благодаря за огромната чест аз да извърша ритуала“.

 

 

 

 

 

 

 

Пред препълнена зала поетите проведоха двучасов рецитал в Клуба на дейците на културата, а водещият Светозар Казанджиев сполучливо комбинираше стихове и музика. „Днес сме в зала „Петър Стайков“, а спектакълът носи името „Огънят“ – изгаряща метафора на поезията. Драги поети, Смолян е малък град, но с голямо сърце – родно място на певци, свирачи, художници, писатели, архитекти, артисти, на обикновени хора, но необикновени красиви, одухотворени, трудолюбиви. Смолян е град, чиято слава и достолепие се гради не на неговите властници и бизнесмени, а на неговите творци. Щастливи сме, че живеем заедно с Валя Балканска, че ни е кръстил отец Константин Канев, че сме слушали на живо цигулката на Васко Василев, песните на Димитър Петков, гайдите на Костадин Илчев, че притежаваме картините на Анастас Стайков, разказите на Николай Хайтов. Чрез вашите слова тази вечер ще оживее духът на Орфей… Родопа сама по себе си е поезия, планина с особена аура. Оттук идва необяснимата й магия… Изкуството и красотата стоят над всичко!“ – отбеляза в емоционалното си слово Светозар Казанджиев. Музикалните интермедии бяха дело на Стефка Бакалова (флейта) и Светла Гергьовска (пиано).

На 30 септември тържествата продължиха с гостуване на творците в 6 училища, където те имаха възможност да се срещнат с учениците от гимназиалния курс, да проведат приятелски беседи за ролята на литературата за националната идентичност, за запазване на българското и хуманизма.

Празникът завърши с голям рецитал в Атриума на Областната управа, където поетите бяха поздравени от зам.-председателя на Област Смолян Христо Станчев и секретаря Георги Кисьов.

Зам.-председателят на Област Смолян Христо Станчев връчва поздравителен адрес от името на Стефан Сабрутев – областен управител

Христо Станчев връчи на Боян Ангелов поздравителен адрес от името на Стефан Сабрутев – областен управител, в който се казва: „Националният празник на поезията се утвърди като духовен празник за града ни и даде на Смолян облика на духовно средище, на поетичен град, в който живеят интелигентни, четящи и пишещи хора. Град, в който не престава да гори огънят на културата! През последните 40 години Смолян е домакин за седми път на Националния празник на поезията, което ни дава самочувствието, че родопчани сме достойни наследници на Орфей! Много радостен е и фактът, че все повече млади сърца са запалени към перото и книгата, за което заслугата е на всички Вас!… Вярвам, че творческите и житейските Ви послания ще завладеят сърцата на читателите!“.

Текст: Анжела Димчева

Снимки: Пенко Чешмеджиев, Анжела Димчева