За стотен път Съюзът на българските писатели връчи Годишни литературни награди

Една устойчива традиция не може да бъде победена от никакви икономически и политически кризи. Възходът и паденията на българската  нация са запечатани в книгите на съвременните ни писатели. Кой обаче дава оценка на техния труд? У нас съществуват множество конкурси и отличия във всички жанрове, но най-старите и устойчиви награди с 100-годишна история са Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели. Те се присъждат от 1923 г. до днес по идея на проф. Иван Шишманов и тяхното връчване не е прекъсвано дори по време на Втората световна война.

На 20 май 2022 г. в клуб „Парнас“ в София с грамоти и парична стойност бяха отличени 9 автори в различни жанрове. В експозето си Боян Ангелов отбеляза: „Тази година, далеч от блясъка на фанфари и ТВ камери, ние връчваме отново нашите награди. Никога не сме заявявали, че това са най-добрите книги на годината в България. Ние сме професионална гилдия, работим тихо и постоянно, но нашият конкурс е отворен за всички автори и всички издателства. Журито е експертно, никой не се намесва в неговото  решение. Отличени са и книги на автори, които не са членове на СБП – те са винаги добре дошли при нас! След проведена дискусия на 13 май журито представи своя избор на членовете на УС на СБП, но за щастие нито един от нашите колеги не възрази срещу решението на журито”.

 

Ето кои са наградените книги и автори: Красимир Димовски – Награда за кратка проза – „Момичето, което предсказваше миналото“ (ИК „Хермес“); Павлина Павлова – Награда за роман – „Орфей – Божественият“ (Издателство „Български бестселър НМБКП“); Елка Няголова – Награда за поезия – „Парапет за душата“ (Издателство „Български писател“); Минчо М. Минчев – Награда  за есеистика и публицистика –„Молитва за България“ (Издателство „Мултипринт“ ЕООД); Стоян Райчевски – Награда за документалистика – „Екзарх Антим I“ (Издателство „Захарий Стоянов“); Анжела Димчева – Награда за литературна критика – „Под лазера на критика“ (Издателство „Богианна“); Златимир Коларов – награда за драматургия – „Сценарни вариации. Книга първа – сценарии за игрални филми“ (Издателство „КЛМН“ ЕООД); Мария Панайотова – награда за литература за деца – „Дневникът на един млад беладжия“ (Мултипринт ЕООД); Кирил Назъров – Награда  за хумор и сатира – „Искри в тъмата“ (Издателство „Българска книжница“).

 

Освен награди по жанрове УС на СБП традиционно присъжда и допълнителни награди: от издателство „Български писател“ (на поетесата Ирина Велева за стихосбирката „Колекционер на мигове“ и белетриста Светозар Казанджиев за книгата „Най-съкровеното“), награда „Георги Братанов“ (на Красимир Власев за книгата „Психология на дъжда“ ) и награда „Гео Крънзов“ (на Благовеста Касабова за книгата „Знаци по пътя“). С Почетни грамоти за принос към съвременната българска литература бяха удостоени Красимир Власев, Георги Гривнев, Тодор Згуров, Михаил Калдъръмов, Методи Георгиев, Михаил Гунчев, Кирил Божилов, Диана Димих. Бяха наградени и общественици, които имат принос към дейността на СБП: Владимир Москов – кмет на Община Гоце Делчев, Неда Крънзова, Теодоси Гуджуков, доц. д-р Григорий Вазов.