Здравка Евтимова беше удостоена с Годишната награда за проза „Михай Еминеску – 2022“

Анжела Димчева

 

През тази седмица видната българска писателка Здравка Евтимова беше поканена в гр. Крайова, Румъния. По време на ежегодния Международен фестивал за поезия, в който участваха представител на над 10 държави, бяха връчени награди в различни направления – поезия, точни науки, проза, художествен превод. Там тя се срещна с известни румънски и чуждестранни поети, учени и общественици, а на 21 юни 2022 г. Международната академия „Михай Еминеску“ удостои Здравка Евтимова с Годишната си награда за проза „Михай Еминеску – 2022“. Писателката благодари за честта, за признанието на нейното творчество, а в словото си тя подчерта важността на Българския П.Е.Н.-център, чийто председател е тя от три години: „Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята поезия е на високо ниво и може да достигне до сърцата на всички хора по света“.

На снимките могат да бъдат видени допълнителни подробности.

 

Статуетка, въплъщаваща Наградата за проза „Михай Еминеску“ – 2022, беше връчена на Здравка Евтимова от академик Йон Дяконеску, председател на Международната академия „Михай Еминеску“, Румъния. Той връчи на нашата писателка и медал „Михай Еминеску“, последван от  Диплом за наградата, на който четем на френски език следното:

Наградата се дава на госпожа Здравка Евтимова за креативно използване на езика в прозаическите й произведения и въздействаща експресивност при разработката на естетически теми и идеи.

Към медала също беше връчен Диплом на Здравка Евтимова, на който е написано на френски език: „За заслуги в дейностите, свързани с развитието на културата в национален и световен мащаб“.

Здравка Евтимова стана почетен член на Международната академия „Михай Еминеску“.