Знаци на свободата и героизма

По случай 140-годишнината от Освобождението на България Националният исторически музей ще бъде домакин на изложбата „Знаци на свободата и героизма”, посветена на Руско-турската освободителна война, организирана от инициативен комитет: Наско Якимов, Борислав Дряновски, Валентин Плетньов, Иво Хаджимишев, Николай Русев, Марина Варенцова, Вячеслов Бабияк (Русия) и Луиза Карла (Румъния).

Изложбата се състои от живописни произведения и графики, дело на художници от България и Русия, фотографии, правени по време на войната, и копия на документи с висока историческа стойност.

По доста интересен начин са съчетани творческият поглед на съвременни автори към събитията, отпреди 140 години, с документалната стойност на фотографските материали.
До момента изложбата „Знаци на свободата и героизма” е гостувала в няколко български града, като в Националния исторически музей ще бъде представен неин разширен вариант, включващ непоказвани досега художествени произведения.
Посетителите ще могат да видят също така оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската война, съхранявани в НИМ. Сред тях е и жезъл, принадлежал на граф Николай Игнатиев.

Изложбата ще бъде открита в 11:00 ч на 3 март и ще бъде достъпна за посещения до 3 май 2018 г.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →