Зорница Иларионова засне нов видеоклип с музиката на Паганини в Музей-галерия “Анел”: „Ла Кампанела“ звучи сред картини на български майстори

Едва ли има личност в историята на музикалното изкуство, обградена с толкова легенди, с толкова истории – виртуоза Николо Паганини, предизвиквал с появата си на публични места и възторг, и страх, даже и ужас. Зорница Иларионова ни представя творчеството му с най-известното произведение  „Ла Кампанела“ – „камбанката“, третата част на втория концерт за цигулка, а гениалният австрийски цигулар Фриц Крайслер прави тази преработка и се изпълнява също така като самостоятелна пиеса. Видеоклипът е заснет сред красиви картини на наши майстори и на пианото е брилянтната Мартина Табакова, с която я свързва дългогодишно сътрудничество. През 2020 година дуото спечели престижната награда „Музикант на годината” в категория „Ансамбъл на годината”, а Зорница Иларионова получи и приза „Музикант на годината“ в категория „Активна творческа дейност“ на Българското национално радио. Лентата е заснета и монтирана от Кирил Ханджиев. Аудио записът и постпродукцията са направени от Павел Стефанов. Продуцент е Зорница Иларионова.

Зорница Иларионова и Мартина Табакова

„Тайнствената сила, с която успява да ни задвижи, освен Лист я притежава още само Паганини.” –  Роберт Шуман

 

Освен своя изключителен талант, Зорница добавя и изобразителното изкуство за още по-силно въздействие в новата си продукция, пресъздавайки музиката на гениалния Паганини. Подобно на художник, с интерпретацията си тя представя определена асоциативна символична картина, която отразява нейната енергия. И с „Ла Кампанела“  в превод „камбанката“ провокира нашите сетива за красивото, изящното и вечното изкуство. Зорница Иларионова снима между близо 100 произведения на изкуството в Музей-галерия „Анел“. Зашеметяваща е гледка от шедьоврите на родни класици – Васил Стоилов, Дечко Узунов, Светлин Русев, Димитър Казаков-Нерон, Генко Генков, Георги Божилов-Слона, Атанас Яранов, Едмонд Демирджиян, Тома Трифоновски, Емил Стойчев, Николай Янакиев, Иван Лазаров, Вежди Рашидов, Крум Дамянов и други – част от колекцията на залата.

Зорница Иларионова

Кариерата на Зорница Иларионова е свързана с имена като преподавателя й Захар Брон, цигуларите Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, пианистите Пламена Мангова, Георги Черкин, проф. Милена Моллова, диригентите Емил Табаков, Григор Паликаров, Йордан Камджалов, певеца Васил Петров и други. Зорница Иларионова свири с оркестъра на Кашкайш в Португалия, Калининградската филхармония в Дубай, Симфоничните оркестри на Анталия, Адана, Измир, Анкара, като лауреат от международния конкурс за цигулари „Суна Кан“ – Анкара. И като лауреат е поканена за член на жури в следващото издание на конкурса през октомври тази година. В България концертира със Софийска и Плевенска филхармония, Софийски солисти, Класик Фм, Симфониета Враца и Шумен, Пловдивска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и много други. Познават я на големите сцени по света, където концертира с огромен успех, печели конкурси и преподава майсторски класове – САЩ, Австрия, Италия, Дубай, Турция, Франция, Швейцария, Испания, Сингапур, Русия, Япония. Издава три самостоятелни албума и се включва в националното турне на Васил Петров „SymphoNY way” като гост солист, което продължава и тази година. В София ще може да я чуем на Европейския музикален фестивал на 26 април в концерт с оперната певица Гергана Николаева, Мартина Табакова – пиано, Марио Николов –  тенор, и Кристиян Чернев – виолончело. И на 1 май на премиерата на спектакъла „Вивалди завинаги“ с маестро Максим Ешкенази и Симфониета-Враца на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ и отново на същата сцена на  11 септември на премиерата на втората част от концерта на Васил Петров „SymphoNY way”.

Музикалните критици определят Зорница Иларионова като „Златното момиче на цигулката”. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, брилянтна техника и красив цигулков тон. Видеоклипът е заснет по повод 240 години от рождението на Паганини и 60 години от смъртта на Фриц Крайслер. Продукцията се осъществява с подкрепата на „Национален Фонд култура“ и с партньорството на „Музей-галерия Анел“.

 

 

Мартина Табакова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чуйте и вижте „Ла Кампанела“ на Николо Паганини в изпълнение на Зорница Иларионова:

Видео🎥 Грим: Маргарита Тошева

Оператор и монтаж: Кирил Ханджиев

Локация: Музей-галерия “Анел”

Продуцент: Маргарита Тошева