Излезе от печат сборникът с разкази и новели „Отвъд стените“ на Анжел Вагенщайн

Излезе от печат сборникът с разкази и новели „Отвъд стените“ (Изд. “Колибри”, 168 стр., цена: 18 лв.), подписан от големия български писател, киносценарист и общественик Анжел Вагенщайн!

По думите на Димитър Танев от сп. „Пламък“, творбите на Вагенщайн са своеобразна „тежка артилерия“ сред белетристичното множество у нас. Те реанимират накърнената истина, че прозата, и романът специално, трябва да покрива онзи смисъл, който французите са вложили в изначалното belles lettres (изящна литература): да изписва и обобщава човешки характери и драми, възходи и падения, да нищи и събира история и съвремие, да излъхва мъдрост и жизнелюбие, да ни чисти, облагородява и въздига.

Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив през 1922 г., но прекарва детството си в Париж, където родителите му емигрират по политически причини. Като участник в Съпротивата е инквизиран жестоко и осъден на смърт от фашистките власти. Сценарист е на десетки игрални, документални и анимационни филми, носител е на престижни награди от световни кинофоруми, както и на множество национални и международни литературни отличия. Знаков за творчеството му е белетристичният триптих „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“ –  съчетание на ерудиция, съкровеност и  мощна повествователна енергия.

Освен в България, книгите на Анжел Вагенщайн са публикувани в Германия, Русия, Франция, Чехия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия и Израел.