Изложба в София отбелязва големия принос на еврейската общност за страната ни

Експозицията е посветена на личностите, изиграли ключова роля в политическия, обществения и културния живот в България

 По повод 80-та годишнина от спасяването на евреите в България и почитането на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот организацията на евреите „Шалом“ съвместно със Софийската община представят фотографската документална изложба „Приносът. Евреите за България“. Официалното откриване ще се състои на 4 май 2023 г. (четвъртък) от 14:00 ч. на столичния „Мост на влюбените“ до НДК. Посетителите ще се запознаят с приноса на исторически и съвременни личности от еврейската общност, изиграли ключова роля в политическия, обществения и културния живот в страната ни.

 

Автор на текстовете и иконографията е писателката Леа Коен, куратор е издателят Виктория Бисерова, дизайнер е Яна Аргиропулос, консултанти са  Михайлина Павлова, Иванка Гезенко, Наташа Колевска. Използвани са фотоматериали от частни колекции, архивите на ОЕБ „Шалом“, вестник „Еврейски вести“ и списание „Естрея“, държавна агенция „Архиви“, БТА и архива на театър „Българска армия“.

Силно привързани към страната ни, приели културата, езика, обществения живот, евреите от векове са играли народотворческа роля в историята на България. Със своята горда независимост, чувство на достойнство и храброст, когато е било необходимо, те са се родеели по дух с българите, които са приели като свои братя и сестри.

 

 Изложбата може да бъде разгледана от 2 до 15 май 2023 г. на
„Моста на влюбените“ в гр. София.