Изложба Калия Калъчева – Air on Wood

Калия Калъчева е от ярко разпознаваемите млади и вече утвърдени художници на българската сцена. През последните години тя разработва живописната си естетика чрез разнородни техники, без да пренебрегва любимите си теми и образност.

В изложбата „Air on Wood” познатите плътни конструкции на урбанистични пейзажи са доведени до абстрактни видения, сякаш зависими от настроенията на въздуха. Дървените плоскости, заменили платното, олекотяват преживяването, дишането става леко, въображението поетапно открива дълбочина в образите.  „Парчета“ от предишни случки и пейзажи оживяват по нов начин, а въздушността дефинира пространството и формите, завихрящи се върху дървото.

Техниката, използвана от Калия Калъчева, е абсолютно неконвенционална, а реализацията на такъв проект, който трудно бихме оприличили с нещо познато в изкуството, е признак за художествена автентичност. Признак е за онази вибрация, подтикваща твореца към постоянни експерименти, ръководени единствено от интиуция в изследването на непознати територии.

Изложбата AIR on WOOD не представя нова комфортна зона за Калия Калъчева – тя е етап по пътя към художественото израстване на автора.

Теодора Константинова и Радослав Механджийски

Биография на автора:

Калия Калъчева е родена през 1986 в София, България, където живее и работи и до момента. Тя има Маристърска степен по живопис в Националната Художествена Академия в София. През 2011 печели Наградата за млад Живописец с обещаващо развитие на Фондация „Едмонд Демирджиян“. През 2012 е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 Калия спечелва резидентската програма на Сите дез Ар в Париж, Франция. През 2017 печели специално признание в конкурса „Жените в изкуството“, Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекцийте на Центъра за изкуство „Хуго Вутен“, Imago Mundi – колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София и Софийска градска художествена галерия и други.