Илияна Йотова откри нов монумент на Светите Първоучители

Анжела Димчева

На изискано тържество в Арт-комплекс „Анел” – Созопол, вицепрезидентът Илияна Йотова откри триметров паметник на Светите братя Кирил и Методий. Той е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев, който сподели, че за него най-точното място на тази творба е именно тук – на скалистия бряг на нос „Христос”. Монументът е поръчан от собственика на комплекса Ангел Симеонов. Точно преди година по повод 24 май 2021 г. първата отливка беше поставена в гр. Цариброд (Западните покрайнини, Сърбия).

Ангел Симеонов – собственик на Арт комплекс „Анел”, Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, Тихомир Янакиев – кмет на Созопол

Сега втората отливка радва гостите на Арт-комплекс „Анел”, който е отворен за свободно посещение. На тържеството Ангел Симеонов припомни факти от историческата хроника: създаването на глаголицата от Солунските братя, идването на техните ученици в пределите на могъщата в 9 в. Българска държава, радушния прием от цар Борис Първи Покръстител, разбиването на триезичната норма (иврит – гръцки – латински) и постепенния препис на богослужебните книги на кирилица, на която днес пишат близо 250 милиона души. „Именно на това велико дело, на Златния век на българската култура са посветени нашите усилия чрез поставянето на този монумент” – завърши Ангел Симеонов.

Г-жа Йотова също говори в исторически план, тя поздрави проф. Валентин Старчев за достойното дело, като припомни думи на акад. Светлин Русев за него – „разговаря със света на трайните духовни истини и като посветен в техните тайни, съдбата го е дарила с възможността да ги реализира пластически“.

 

 

Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма, Ангел Симеонов – собственик на Арт комплекс „Анел”, Илияна Йотова Йотова – вицепрезидент на Р България

„Паметникът прибавя още много към магията на древния Созопол“, изтъкна Йотова, като посочва, че всеки чуждестранен гост на града ще научи за великото дело на Светите братя и техните ученици и ще отнесе в своята родина разказа за духовната империя България.

„Преди повече от 11 века тук бяха създадени свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Славянската цивилизация от българските земи, където беше спасено Кирило-Методиевото дело благодарение на прозорливи държавници, които осъзнават неговата ценност“, заяви вицепрезидентът.

На събитието присъстваха още: зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, кметът на Созопол Тихомир Янакиев, проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България, легендите в спорта Александър Томов и Валентин Заяков, композиторът Росалин Наков и други творци.

 

 

В уникалния, единствен по рода си в света скулптурен парк на Арт комплекс „Анел” извисяват ръст повече от 80 творби на най-видните родни ваятели. По скалистия бряг са разположени произведения на монументалното изкуство, дело на Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Емил Попов, Павел Койчев, Вежди Рашидов и Мария Гергова. Сега сред тях достойно застават нашите Първоучители, благославяйки духа на българина да твори и да събира вселенската енергия на това великолепно място на Via Pontica, носещо свещеното име нос „Христос”.

 

Снимки:

Кирил Ханджиев