Индийски фестивал за деца в НИМ

Националният исторически музей (НИМ) и Клуб „Приятели на Индия“ организират на 17 ноември, от 11,00 ч в НИМ фестивал на индийската култура за деца – ”Индия, намаскар!”, по повод 70-годишнината от Независимостта на Индия.

Фестивалът ще бъде открит с изпълнение на класически индийски танц бхаратанатям. В програмата ще бъде включена демонстрация на йога от деца, популярни индийски танци, ще бъде представена традиционна раджастханска марионетна кукла катпутхли. Във фестивала „Индия, намаскар!” ще участват ученици от 79-о СУ „Индира Ганди“.

Посетителите ще имат възможност да участват в следните занимания:

Бхаратанатям с Виктория Маринчева;

Йога с Вера Захариева и спортен клуб „Вяра“;

Мехенди със Стела Христова-Сачи;

Деванагри с Лилия Денева и Николай Янков;

Рисуване с Людмила Класанова;

Традиционни индийски обичаи и облекло с Мона Каушик и „Девъм“;

Индийско куклено изкуство с Румяна Дамянова;

Шахмат с Венета Петкова;

Ще бъдат прожектирани и индийски анимационни филми.

Фестивалът „Индия, намаскар!” се прави по инициатива на Националния исторически музей и със съдействието на Посолството на Република Индия в София. Очаква се събитието да бъде посетено от Н.пр. Пуджа Капур – посланик на Република Индия.

Съорганизатори: преподаватели и студенти от специалността „Индология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, фондация „Девъм“, спортен клуб „Вяра“ към Българската федерация по йога, школа за класически индийски танци „Дипавали“,  школа за индийски танци „Кая“, Национална галерия „Квадрат 500“, Комисия по детско-юношески шахмат към Българската федерация по шахмат.

 

Вход с билети на НИМ.