Институтът “Джакомати” се завръща с ново амплоа

Директорът на фондация “Джакомети” в Париж разкри подробности за новия институт “Джакомети”, който ще бъде открит на 20 юни в историческия квартал Монпарнас.

Институтът ще заема около 3700 квадратни метра и всъщност бившето студио на художника и интериорен дизайнер Пол Фоло, обновено от архитекта Паскал Грасо, пише artnet news.

Катрин Гриние, която е ръководител на фондация “Джакомети” от 2014 г., ще изпълнява ролята на директор на института, който ще бъде посветен на изложбите и изучаването на работата на Алберто Джакомети.

Акценти от новия институт е постоянната реконструкция на студиото, което беше грижливо запазено от вдовицата на художника Анет. Той ще покаже два от трите оригинала на скулптури, от гипс и глина, както и оригинални мебели и картини.

Наред със солидния график на временни изложби, съсредоточени върху собствената работа на Джакометии връзките му с други художници, институтът, който ще бъде отворен за обществено ползване и ще разполага с графичен кабинет за изобразяване на близо 5 000 рисунки и литографии.

Мисията на фондация “Джакомети” е посветена на запазването на колекцията на твореца от рисунки, картини, щампи, мазилки и бронзови отливки, като същевременно работи за популяризиране на работата му в международен мащаб.

One Comment on “Институтът “Джакомати” се завръща с ново амплоа”

Comments are closed.