И тази година русенци ще посетят римския пазар на „Сексагинта Приста“

На 22 септември в Русе откриват традиционния  Римски пазар на „Сексагинта Приста“.

Щандовете на производители и търговци ще бъдат отворени през целия съботен ден. Началото е от 11.00 ч. Вечерта събитието ще предложи на своята публика концерт и атрактивно огнено шоу.

На територията на римския кастел ще бъдат разположени шатри на местни фермери и занаятчии. Свои изделия ще предложат майсторите от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. Посетителите ще могат да видят още ръчно изработени бижута, картички, магнити и сувенири, направени от природни материали. За трета поредна година сред изложителите са и организациите на хората в неравностойно положение. И този път пазарът ще включва кулинарни дегустации на всекидневни блюда и напитки от римско време. От 11.00 до 14.00 ч. ще се проведат две работилници – за декупаж върху камъни от Средиземно море и работилница за изработка на бижута от миди.

Официалното откриване на Римския пазар ще е от 13.00 ч. Тогава ще се извърши и смяна на кохортата на Сексагинта Приста, въоръжаване на младите легионери, обучението на войните и полагане на легионерската клетва.

От 19.30 ч. ще започне концерта на русенската група Red House, а около 20.30 ч. ще стартира атрактивно огнено шоу. Програмата ще завърши около 22.00 ч. с изпълнения на Red House.

Входът за римския пазар е 1 лв.