Музеят на викингите разказва за митовете и истината

Когато чуем за викингите в съзнанието на всички нас изникват някои от холивудските филми. Именно за това представите ни за тези завоеватели са повлияни основно от тази продукция. Но дали наистина викингите са това, което ни представят във филмите – така ли изглеждат наистина, как живеят, с какво се хранят и какви са самите те като хора? На тази и още много други въпроси потърсихме отговори, като екип на Sofiapress се срещна лично с представители на музея на викингите в Стокхолм, Швеция.

„Много хора по цял свят, както и в България, свързват Швеция с викингите. Ето за това е добре да дойдат до тук и да видят, какво наистина са представлявали те, какво всъщност са правили, да видят картината в целия облик.“ Това сподели  пред Sofiapress Анна Нислерт, главен изпълнителен директор на „Музея на викингите“.

Музеят е разположен в сърцето на шведската столица. Намира се на централния остров Юргорден, в близост до музея „Юнибакен“, за който ви разказахме преди няколко дни  и до кораба „Васа“ от XVII век. Експозицията е открита миналата година през април месец, а днес стотици туристи от цял свят я посещават с основната цел да разберат повече за най-митичните персонажи от ранното Средновековие и да се докоснат до тях.

„Сградата на музея на викингите е тук от много време. Тя е собственост на кралския съд, ние не притежаваме сградата, просто се нанесохме тук. Преди това не е била музей на викингите, а място за изложби и подобни неща.“– разказва още Анна Нислерт.

Самата идея за експозицията идва от големия международен интерес към викингската епоха и факта, че от историческа гледна точка е било необходимо да се създаде такова изложение, което да разказва за историята и за самите тях. Това ни споделя Анна Нислерт, докато ни разхожда из помещението.

„Целта е да покажем по-широка картина на ерата на викингите. Всъщност, първоначално „викинги“ са наричали само хората, които са ходили да се сражават и да разграбват, но те са били само около 5% от населението на скандинавските страни. Ние искаме да покажем, че през ерата на викингите е имало много различни хора и не само такива, каквито са били първоначалните представи за тях.“ – разказва пред нас Ида Виремарк, маркетинг специалист на музея.

С годините са се натрупали много легенди за тези войни, които не отговарят на истината. Кое за тях е вярно и кое не, разказва пред Sofia Press Ида.

„Едно от посланията, които искахме да покажем е, че в холивудския образ на викингите те са представени като огромни мъже, но в действителност е имало и много други различни хора. Имало е дори жени и деца. Те са живеели като семейства. Не всички са пътували за война и грабежи. Също така, някои от тях са работели къщна и фермерска работа или са били земеделци.“ – разказва Ида Виремарк.

Сред фалшивите митове за викингите е и това, че те са носели рога на шлемовете си, което не е истина. Това е подвеждащ стереотип, който датира още от късния XIX век.

„Неверен е и мита, че са били само мъже, както споменахме по-рано. Опровергаваме и това, че те не са само превземали и разграбвали, защото много от тях са били ангажирани с търговия. Дори може да кажем, че това е била основно търговска колонизация. Много малко хора са отивали за грабежи.“ –разказва Ида.

Ние знаем, че е имало много пътувания на викингите из целия свят, но кой е най-важният път, по който те са поели?

„Аз смятам, че това, което ги е направило наистина известни извън границите, е тяхното отиване на запад и тяхната експанзия в Англия. Там те са имали най-голямо влияние. Това разбира се, зависи и от гледната точка, защото викингите са влияели там, където са отивали. Но те също са били повлияни от местата, които са посещавали. Например, на изток ние в Швеция имаме голямо количество археологически находки- арабско сребро и монети, което е показвало, че е имало голяма търговия. Имаме и находки от рода на коприна и различни други ценни тъкани.“- споделя още Ида Виремарк.

Музеят разказва подробно не само за историята на скандинавските племена, но и за техния бит и култура. Посетителите могат да видят как са се хранили тези хора, как са изкарвали прехраната си, какво облекло са нoсили, какви са били техните нрави и обичаи. Гостите на музея могат и да разгледат археологическите находки, взети назаем от голямата колекция на Историческия музей на Швеция. Има и няколко интерактивни инсталации, а в центъра на главната зала стои фигурата на викинг- войник и земеделски производител, живял през Х век. Останките му са намерени в една от могилите на Сигтюна, а образът му е възпроизведен след извличане на ДНК данни.

При посещението на музея може да попътувате с влакче, което ще ви разкаже сагата за Рагнафрид (Ragnfrid’s Saga). Тя е исторически базирана, относно живота през ерата на викингите от 963 г.

Автор: Ирина Иванова