Как Вселената слиза в душата на Петър Пиронков – изложба в Музей-галерия „Анел“ в София

Анжела Димчева

 Стотици ценители на живописта посетиха вернисажа в Музей-галерия „Анел“ в София на 14 март, а звездата на вечерта беше Петър Пиронков – артист от световна величина, чиято изложба от мащабни живописни платна носи заглавието „Да откриеш своята светлина“. Публиката беше очарована да види най-новите му творби и да чуе проникновения анализ на проф. Аксиния Джурова. Гостите бяха посрещани от собственика на галерията Ангел Симеонов – поет, меценат и бизнесмен.

Петър Пиронков и Аксиния Джурова

„Познавам Пепи Пиронков от най-ранните му детски години, когато като последното дете в семейството, будно, покорно и непокорно, растеше, учеше се, възхищавайки се на своя баща, един от най-ярките представители на „пловдивските майни“ – художникът Енчо Пиронков. В подхода към вечните теми Пепи Пиронков търси християнския ключ към добротата и светлината, а това преминава през любовта и прошката, тогава светиш със собствена светлина. Така стига до извода, че изборът на всеки от нас се съдържа в дара на свободата. Ще спомена няколко заглавия на картини от изложбата: „Адам и Ева“, „Завръщането на блудния син“, „Разпъването на Петър“, „Излизане от тъмнината“, „Черната дупка“, „Страст“. Чрез избора на сюжетите художникът излиза от конкретното време и се докосва до вечността и така открива себе си, макар че е напълно наясно, че днес човекът е навлязъл много дълбоко в познанието за себе си и трудно възприема онтологичната митологема за виновността, върху която се крепят страхът и надеждата.

Това не са картини за декорация. Това е епичен цикъл за размисъл върху спасяването на човешката духовност“ – каза проф. Аксиния Джурова.

Специално за „Труд нюз“ Петър Пиронков разказа какво го провокира, как намира най-точния изобразителен подход: „Каквото и да правя, ежедневието ми е свързано с живописта. Изкуството днес е в нова форма, то вече няма нищо общо с живота, нито с желанията на публиката. Изкуството е дух. То съпътства човека от древни времена, нищо ново не би могло да се измисли. Но чрез някаква магия авторът вкарва този дух в произведението, то става вечно и се откъсва от авторовата същност. Аз импровизирам, търся това, което ще ме учуди… България е моя космос – тук се чувствам добре, заобиколен с любимите си хора. За да правиш изкуство, трябва да имаш хигиена на общуването. Не допускам в съзнанието си телевизията, нито говорилнята на социалните мрежи. Човечеството няма какво повече да ми каже. Гледам да се съсредоточа в моята вселена, която идва по един необясним път от моите деди и ме репликира: Защо аз съм художник? Моят професор в Римската академия никога не си позволи да ми даде съвет, защото виждаше в моето изкуство проява на ДНК – преди сто поколения някой е въртял четката и сме се появили ние с моя баща. А какво наблюдаваме днес? Стигнахме дотам, че изкуственият интелект ще прави духовна енергия?! Е, как компютърът ще стане господ? Живописта е на върха на изкуствата, защото тя е нещо индивидуално, нещо лично и чрез внушението на тоновете излъчва духовна енергия“.

 

Изложбата на Петър Пиронков може да бъде разгледана в Музей-галерия „Анел“ до 7 април.

 

Фото: Кирил Ханджиев