Как една глобална мрежа от дилъри възстанови пазара на лиричните абстракции на Ханс Хартунг

Снимка: RALPH GATTI/AFP/Getty Images.

 

Тази година се навършиха повече от четири десетилетия, откакто в Ню Йорк беше изложена работата на германско-френския художник Ханс Хартунг. Но сега той се връща, и компенсира изгубеното време, с изложбата “Nahmad Contemporary and Perrotin”.

Работата му се раздва на нарастващ интереса През декември неговая картина се продаде за 3,1 милиона долара, като постави нов аукционен рекорд за художника.

Пазарът на Хартунг е “много силен” в края на 80-те години, казва търговецът Джо Нахад, но търсенето на художника “заспива” след смъртта му през 1989 г., което съвпада с катастрофа на пазара по това време.

Снимка: Simon Lee Gallery, © Hans Hartung / ADAGP, Paris 2018.

Пазарът на Хартунг започна да се разраства отново едва около 2014 г., казва консултантът по изкуство Лоренс Драйфус, в момент, когато пазарът на млади художници започва да намалява и купувачите се връщат към по-сигурни и по-утвърдени художници.

Паскал де Сарте, френски търговец, който живее в Хонг Конг, организира през 2012 г. първото си шоу “Хартунг”, се съгласява с този възглед за променящия се пазар. “Все по-голям брой колекционери започват да се питат защо “събират надценени абстрактни произведения на съвременни художници, които най-често копират стил, отпреди 80 години”, казва той пред artnet News. – “Вместо това биха могли да купят големи абстрактни произведения от пионер като Ханс Хартунг”.

Друг ключов момент в настъпването на текущото пазарно пробуждане на работата на Хартунг се появи миналата април, когато френският дилър Емануел Перотин подписа договор за осигуряване на световно представителство на имота на художника. През юни лондонският галерист Саймън Лий си сътрудничи с Перотин, за да създаде споделено двуетажно пространство в Art Basel, посветено на големите творби на художника.

На пазара на изкуство, подобен съвместен подход е рядък. Но той също така дава на художника “допълнителен обхват”,  помага за повишаване на осведомеността и отваря колекционерски очи.

Остава да се види дали този растеж ще се окаже устойчив.

Снимка: Tom Powel Imaging, courtesy of Nahmad Contemporary.