Коледна фиеста в Музей-галерия „Анел“: Любена Фокс и Васил Петров

Анжела Димчева

Толкова много посетители в галерия не се бяха събирали отпреди пандемичните времена. Това впечатление остави у проф. Валери Стефанов вернисажът на Любена Фокс в Музей-галерия „Анел“ на 27 декември, когато беше реализиран своеобразен синтез на изкуствата в рамките на 3 часа: изложба в комбинация с Коледен концерт на Васил Петров и представяне на книгата „Ковид 19, или войната за душите ни“ на журналистката Патриция Кирилова и Мила Салахи.

 

Гостите бяха посрещани от собственика на галерията Ангел Симеонов, а сред тях беше и Н. Пр. Kaридад Ямира Куето Милиан – извънреден и пълномощен посланик на Куба в България. Тя беше придружена от няколко ценители на изкуството – съветници в посолството.

 

 

На откриването на изложбата Ангел Симеонов представи биографията на Любена Фокс, като той подчерта, че макар и на 27 години тя вече е утвърден автор: „Завършила е Академията за класически изящни изкуства „Ейнджъл“, специализирала е при Алесандро Дари и маестро Роберто Ферри, смятан за съвременния Караваджо. Любена Фокс използва техниката на флорентинските майстори от 18-19 век: нейният стил е класически реализъм – вдъхновява се от красотата на природата, рисува цветя, животни, природни обекти, изящни фигури и лица. Нейните картини са притежание на известни колекционери, вкл. и са част от колекции на личности от близкото обкръжение на Барак Обама“. Ангел Симеонов поздрави младата художничка със своето стихотворение „Цветя от моята душа“, изпято от Орлин Горанов.

 

Мултижанровият проект продължи с Коледния благослов, вграден в концерта на Васил Петров, изпълнил по неговия неповторим начин най-красивите Коледни песни от американската и европейската класика: White Christmas, Jingle Bells, Ave Maria, Hаve yourself a Merry Little Christmas, The Christmas songs, Winter wonderland и др. Музикалните експерти с право определят Васил Петров с престижното прозвище „Българския Франк Синатра“. Frankenpost го нарича „изпълнител с невероятно сценично присъствие, с кадифен глас и изключителна  красота“, а немският вестник „Echo“ пише: „Не само с гласа и топлината на ласкателния си баритон, но също така и с гладкостта и хладността на външния му вид напомня на The Voice“.

 

Проектът беше реализира от Фонд за изкуство и култура „Ангел Симеонов“ с партньорството на VIP Awards, NAO Design и 24/42 Estate Winery, чиито великолепни вина с аромат и вкус на червени дребни плодове и благоуханни треви очароваха гостите.

 

Сред тях бяха бизнесмени, дипломати, ТВ водещи, дейците на изкуството от всички жанрове.