Кристо опакова себе си на пощенска марка

 

„Български пощи” ЕАД пуснаха марка с лика на Христо Явашев-Кристо, която е дело на дизайнерката Михаела Караджова, популярна с артистичния си псевдоним Stalker since 1993. Това е първата марка с лика на покойния художник. Тиражът е от 5100 бройки и скоро се очаква да се превърне във филателна рядкост. Марката, издадена по случай 85-ата годишнина от рождението на Кристо, е на стойност 2,80 лв.

Авторката на дизайна Михаела Караджова съобщи новината във Фейсбук. „Поканата да създам специален печат и пощенска марка за такъв невероятен артист и гений като Кристо, беше за мене отвъд всяка моя мечта” – написа Караджова.

Тя е един от илюстраторите на книгата „В” като вагина”, която наскоро стана особено популярна в социалните мрежи.
„Отне ми седмици, за да имам смелостта да започна неговото портретуване. Когато нещо е толкова значимо и се възхищаваш на човека, когото ще изобразиш, изпитваш нуждата да покажеш уважение към неговата личност и изкуство и да се стремиш да не объркаш нещо. След дълго обмисляне, прочит и вникване в книги, статии и албуми, достигнах до идеята, че Кристо ще опакова себе си на пощенската марка” – разкри Михаела Караджова процеса на реализиране на идеята.

Марката е налична в пощенските клонове в страната, а чуждестранните филателисти биха могли да я поръчат онлайн чрез филателни уебсайтове.