Кристо с нов проект в Лондон

Известният артист Кристо ще открие първата си голяма творба на открито във Великобритания – плаваща скулптура от скупчени варели в лондонския Хайд парк, пише Дойче веле.

Новата творба, наречена “Мастаба” ще бъде инсталирана това лято  в изкуственото езеро Сърпентайн зад двореца Кенсингтън.

Творбата ще е част от ретроспективна изложба на галерия “Сърпентайн”, включваща рисунки, скулптури и снимки от последните 50 години от живота на Кристо и неговата вече покойна спътница Жан-Клод.

Мастабата ще бъде изградена от 7506 шарени варела, инсталирани на платформа от пластмасови кубове. Тя ще тежи 500 тона, ще струва около 4,2 млн. долара и ще се финансира изцяло от художника.

Кристо отдавна проявява интерес към мастабаните – това са гробници с трапецовидна форма, характерни за Месопотамия. През 1975 г. той вече е проектирал мастабан в Тексас, САЩ и е в процес на работа върху такъв в Абу Даби, който според художника ще е най-голямата структура на изкуството в света. Мастабънът в Абу Даби ще се издига насред пясъците и ще бъде в оранжев цвят, докато скулптурата в Лондон ще съдържа цветовете на британския флаг – синьо, червено и бяло, а също така и лилаво. Както обяснява Кристо, “лилавото е много кралски цвят”.

Последният известен проект на Кристо беше от 2016 година – “Плаващите кейове” в Италия. “Плаващите кейове” свързаха италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола. Те бяха посетени от над 1,2 млн. души.

“Всички тези проекти са за свобода. Няма да направя нищо, което да попречи на свободата ми”, казва Кристо.

 

 

 

 

DW