Културата като дипломация между България и Куба

Анжела Димчева

 

Посланикът на Куба в България Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан се срещна с председателя на Съюза на българските писатели, за да се установи доколко са изгубени традиционните приятелски отношения между културите на двете страни и до каква степен те биха могли да се възстановят в новата геополитическа ситуация в 21 век. Срещата се състоя в сградата на СБП на 13 юли 2022 г. и на нея присъстваха около 20 съвременни автори.

 

След протоколните приветствия Боян Ангелов връчи на г-жа Каридад Ямира Куето Милиан Почетния знак „Иван Вазов” – най-престижното отличие на СБП, като я придружи с луксозно издание на Вазовата „Епопея на забравените”, отбелязвайки: „Ваше превъзходителство, за мене като председател на СБП е особено приятно да бъдете наш гост. Ние сме в синхрон със СБЖ, благодарим на г-жа Снежана Тодорова, г-жа Станка Шопова и г-жа Тамара Такова за организирането на тази среща. Никога не сме забравяли, че нашите писатели са имали дълга и неразривна връзка с кубинската литература. Държим, че един писател би трябвало да бъде преди всичко човек и да се бори за социална справедливост”.

От своя страна, г-жа Каридад Милиан каза: „Изключително се радвам, че съм тук, поради много причини. Съзът на писателите означава много в културните връзки между Куба и България. Тук виждам интелектуалци, които уважавам дълбоко – творци, които от 60 години са членове на Асоциацията за приятелство с Куба – Снежана Тодорова, Станка Шопова, Тамара Такова. В това капризно време ние сме щастливи, че имаме приятели в България”. Тя подари две книги  на Боян Ангелов: „Оправдан от историята” (мнения за Фидел Кастро – като политик и личност) и „Свидетели на чудесата” (на английски език) – хроники на кубинските лекари, които са били в Хималаите и са правили очни операции. „Тези две книги символизират приятелството на Куба с много страни по света” –  отбеляза Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.

На последвалия разговор присъстващите писатели бяха запознати с политико-социалната обстановка в момента в Куба, за негативното влияние на социалните мрежи и интернет върху имиджа на страната, която страда от фалшиви новини и тенденциозно изопачаване от страна на световните медии на реалното обществено-политическо развитие на Куба. Г-жа Каридад Ямира Куето Милиан разказа за добрите икономически взаимоотношение на нейната страна с Италия, Испания и Германия, за външния стокооборот на Куба с Европа, който е над 50 % от общия търговски оборот на страната, за десетките туристически компании, опериращи на територията на Европа, вкл. и у нас, които предлагат атрактивни екскурзии, почивки и турове до екзотични кътчета на Острова на свободата. Тя предложи група от български писатели да посетят Хавана в началото на 2023 г., когато е предвидено провеждането на световен форум.

От своя страна, Боян Ангелов предложи да се сключи нов договор между Съюза на българските писатели и Съюза на кубинските писатели и артисти за съвместна дейност, който да предвижда не само размяна на делегации, но и издаване на антологии с поезия на двата езика. Член-кор. Иван Гранитски отбеляза, че отдавна не е преиздавана поезията на именития кубински поет и революционер Хосе Марти – име-легенда в испаноговорящия свят, чиито стихове са превеждани преди десетилетия от видни наши поети, но новите поколения не ги познават. Г-жа Каридад Ямира Куето Милиан покани присъстващите поети да заповядат пред бюст-паметника на Хосе Марти, който се намира в градинката на площад „Хосе Марти” до парк-хотел „Москва” за провеждане на българо-кубински рецитал.

Ето че с конкретни инициативи започва постепенното възраждане на българо-кубинските литературни връзки. На финала на срещата г-жа Станка Шопова прочете няколко стихотворения от поетичната антология „За Куба с любов”, издадена през 2000 г. и преиздадена няколко пъти до 2015 г. Тази сборник съдържа послания на български поети, посетили Куба и вградили емоции, образи и размисли в свои творби. Беше отбелязаяно и влиянието на Международните писателски срещи, провеждани от Любомир Левчев в периода 1977-1986 г., когато стотици чужди писатели посещаваха България и бяха популяризатори на нашата култура.

На събитието присъстваха писателите: Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Надежда Захариева, проф. Ивайло Христов, Петя Александрова, Павлина Павлова, Мая Вапцарова, Надя Попова, Иван Есенски, Мая Панайотова, Виктория Катранова, Тамара Такова, Стоянка Боянова, Минко Танев, Елисавета Шапкарева, Величко Хинов и др.

Част от присъстващите на срещата