Културата не е това, което беше в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия се променя бързо. Съгласно мащабните реформи на коронянския принц Мохамед Бин Салман,  първите кина в Кралството трябва да се отворят в рамките на месеци.

Създаването на опера вече е в ход; в близост до град Рияд се строи огромен “развлекателен град”, приблизително с размера на Лас Вегас; състоят се смесени секс музикални фестивали; графити и обществени арт инсталации се появиха в консервативните ъгли на Мека.

Всъщност, визуалното изкуство играе централна роля в тази широка културна промяна. 32- годишният принц, който според някои доклади стои зад рекордната покупка на Леонардо да Винчи, неотдавна обяви създаването на Misk Art Institute, организация, ръководена от художници, работеща под егидата на държавно финансираната фондация Misk.

Междувременно петролната компания Арамко изгражда центърът за световна култура “Крал Абдулазиз”, който може да бъде отворен още тази пролет. И през следващата година неправителствената организация Art Jameel,  ще отвори “творчески център” в Джеда.

Коронянският принц на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман

 

Инвестирайки милиарди в култура

Тази експлозия на художествената дейност идва, след като правителствени служители обявиха, че през следващото десетилетие ще бъдат инвестирани 64 милиарда долара в партньорство с частния сектор в културната инфраструктура. Вдъхновена от успехите (и неуспехите) на по-малките си съседи в Персийския залив като Дубай, Саудитска Арабия се стреми да се откаже от зависимостта си от приходите от нефт и природен газ, пише изданието artnet. Завършвайки годините на глобална изолация, владетелят на страната го превръща в динамично място за бизнес и отдих.

И за пръв път управляващият елит и креативният клас се появяват на една и съща страница. Младото, глобално свързано население (повече от 70 процента от които е на възраст под 35 години) е повече от готово за нов начин на действие.

“Саудитско е най-бързо развиващото се общество, до което съм бил”, казва художничката Айа Хайдар пред artnews.  “Промените, казва тя, са част от” процес отдолу-нагоре, който принуждава официалните структури да се изправят нагоре, за да слушат и да се приспособят към модерния човек “.

Misk Art Institute планира да създаде изкуство център в Рияд, арабски фестивал на изкуството в Ню Йорк през октомври, както и образователна програма за обмен, която ще изпрати саудитски художници в Калифорния. Принц Мохамед Бин Салман се обърна към Ахмед Матер, един от най-известните художници на Саудитска Арабия, за да ръководи института.

 

Растящо вълнение
Новата енергия в саудитската сцена на изкуството беше илюстрирана от петия брой на фестивала “21,39”, събитие, организирано от Саудитския съвет по изкуствата в Джада по-рано този месец. Това, което започна като скромен проект, който не можеше да осигури каквото и да било правителствено финансиране, се превърна в ключова дата в новия стабилен културен календар на региона.

И все пак, в съответствие с общото облекчаване на културното изразяване в Кралството, тези преди непроницаеми бариери на изкуството, изглежда се променят. “Изглежда има активно изместване на предмета, по-рано табу, и бутане на границите не само в казаното, но и в начина, по който се изразява”, каза художникът Ая Хайдар, цитирана от artnet.

Въпреки ограниченото излагане на изкуството през последните десетилетия обаче, Кралството има по-дълго и по-известно културно наследство, отколкото мнозина осъзнават. “Тези дни е лесно да преувеличите промените, които се случват“,  споделя Антония Карвър, директор на Art Jameel. “В Саудитска империя винаги е имало дълбоко вкоренена културна общност по отношение на изкуството, което може да бъде пренебрегнато по време на промяната”.

Въпреки това днес усещането е различно. “Сега съществува истинско взаимодействие между това, което се случва от правителствената страна, и това, което се случва по коридорите”, коментира още Карвър.

One Comment on “Културата не е това, което беше в Саудитска Арабия”

Comments are closed.