Литературни понеделници в “Перото” през ноември

Вълнуващи срещи ни очакват в клуб “Перото” през ноември като част от най-новата инициатива на НЦК и “Перото” – Литературни понеделници. Благодарение на нея, както ДУМА писа, страстните читатели могат да се срещнат в неформална атмосфера с любимите си писатели и да разговарят с тях за литература и за живота наоколо.

На 2 ноември срещите с читатели ще открие Елена Алексиева, която през 2019 г. стана носителка на наградата “Перото” в категория “Проза” за романа си “Свети Вълк”, книга за България – такава, каквато я вижда и познава авторката. За него Елена Алексиева казва, че е създала образ на един човек, който е донякъде луд, донякъде не съвсем луд и който променя целия свят около себе си.

Следващата литературна среща ще бъде с Георги Господинов на 9 ноември. В последния си роман “Времеубежище” Господинов покрива всички теми, по които и преди е работил, но този път с повече мрак, с повече хумор, с по-дълбок поглед върху прехода от младостта към старостта, върху спорните понятия за нормалност.

Емил Андреев, чийто роман “Стъклената река” е удостоен с наградата “Най-добър български роман” за 2005 г., е гостът на Литературни понеделници на 16 ноември. Писателят е категоричен, че без вечните въпроси литературата не се получава и допълва – “късият разказ е сложно и трудно нещо за писане. Разказът трябва да върви гладко и интересно и да дава на читателя хем съпричастност, хем информация”.

С писателя, сценарист, актьор и драматург Иво Сиромахов ще се срещнем на 23 ноември. Чувството за хумор на Иво Сиромахов извира от телевизионния екран и печатните медии, от социалните мрежи и, разбира се, от книгите му.

В последния за месеца литературен понеделник – 30 ноември, ще се срещнем с писателя Радослав Парушев. Творческата му биография включва сборниците с разкази “Никоганебъдинещастен”, “Project Gigamono”, “Животът не е за всеки”, “Смъртта не е за всеки” и “Само за напушени”. Не по-малко предизвикателни са заглавията на романите му – “Преследване”, “Project Dostoevski”, “Отвътре”. Последната му книга се казва “Изнасилени от чудеса: неоторизирана биография на Ийгълс оф Детметал”.

 

Източник