Лишиха откривателя на ДНК от почетните му титли

Отнеха почетните титли на американския учен и Нобелов лауреат д-р Джеймс Уотсън, съобщава Би Би Си. Причината – неговите забележки и коментари, в които посочва, че гените са причината да има разлика при тестовете на интелигентност при белите и чернокожите.

90-годишният учен е правил подобни коментари и през 2007 година, но малко по-късно поднесе своите извинения.

Уотсън признава, че след скандалното си изявление доходите му са се сринали и е бил принуден да се оттегли от Cold Spring Harbor Laboratory. Остава единствено почетен член на лабораторията.


Той получи Нобелова награда през 1962 година заедно с колегите си Морис Уилкис и Франсис Крик, с които откри двойната структура на ДНК. 

След като е отлъчен от научната общност, остава без средства. „Тъй като се превърнах в персона нон грата, аз бях уволнен от бордовете на компанията и останах без никакви доходи“, обяснява Уотсън. Затова през 2014 г. той решава да предложи Нобеловата си награда за продан. На 4 декември 2014 г. Нобеловата награда е продадена на търг от аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк на неизвестен купувач, наддавал по телефона. Според в. „Гардиан“ медалът е продаден за 4,1 милиона долара, черновата на речта, която Уотсън произнесъл на церемонията – за 365 000 долара, а ръкописа и черновата на неговата лекция от деня след церемонията – за 245 000 долара. Общата сума от продажбата 4 610 000 $ се съобщава от някои източници като 4,7 млн., а от други като 4,8 милиона долара. Това е първата продажба на Нобелова награда от живия ѝ носител. След няколко дни руският милиардер Алишер Усманов разкрива, че е купил Нобеловата награда на американския учен, защото е „наскърбен“, задето ученият е бил принуден да я продаде. Металургичният и телекомуникационен магнат заявява, че Уотсън „заслужава“ Нобеловата награда и възнамерява да му я върне. На 17 юни 2015 г., в сградата на Руската АН, наградата е върната на Уотсън.

Той получи Нобелова награда през 1962 година заедно с колегите си Морис Уилкис и Франсис Крик, с които откри двойната структура на ДНК. 

В момента той е в дом за стари хора, където се възстановява след претърпяна автомобилна катастрофа. Заради забележките си ученият загуби работата си в престижната лаборатория „Кавендиш“ в университета в Кеймбридж през 2007 година. Но след настоящите му изказвания, направени по време на заснемането на документален филм, д-р Уотсън ще се раздели с почетните си титли, включително „професор хонорис кауза“ към престижния университет.