Лучано Ди Мартино ще дирижира операта „Риголето“ на 28 и 30 януари 2022 г.

Известният диригент Лучано Ди Мартино ще дирижира „Риголето“ от Верди в  Софийската опера и балет на 28 януари от 19 часа и на 30 януари от 16 часа. На 30 януари спектакълът е посветен на паметта на маестро Борислав Иванов, доайен на българските диригенти.

Лучано Ди Мартино е  роден в Италия, където започва да учи пиано, композиция и хорово дирижиране. През 1996 завършва дирижиране в Университета в Хамбург и специализира в Академия Киджана в Сиена с големите диригенти Иля Мусин, Миунг–Вун Чунг и Валери Гергиев.

Работи като гост диригент в Държавна опера Хамбург, Театро Ла Фениче във Венеция, Мариински театър в Санкт Петербург, Софийската национална опера, Оперния театър в Нюрмберг и операта във Вашингтон.

Сътрудничи с оркестър на Театър Капитол в Тулуза, Сицилианския симфоничен оркестър, Филхармонията на Новосибирск, Оркестъра на БНР, Израелския симфоничен оркестър, Солунския държавен симфоничен оркестър, Филхармонията на Марке, Италия и Филхармонията на Тампере, Финландия.

Дирижирал е изпълнения на Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Анна Нетребко и  симфонични концерти със солистите Летисия Мoрено, Пепе Ромеро, Уто Уги, Антон Бараховски, Пламена Мангова, Максим Венгеров.

Работи редовно с хореографа Джон Ноймайер и Хамбургския балет в новите им постановки в Държавна Опера Хамбург.

В момента е артистичен директор на Държавна опера Пловдив, където при избирането на града за европейска столица на културата 2019 осъществява незабравимия спектакъл на Орфей и Евридика на Глук, заедно с режисьора Стефано Пода.