„Макбет“ от Верди с Александрина Пендачанска и Кирил Манолов в Софийската опера

На 2 юни 2021 г. почитателите на Верди ще се срещнат с изкуството на прочутите певци  Александрина Пендачанска – сопрано, и Кирил Манолов – баритон, на сцената на Софийската опера в „Макбет“, концертно изпълнение. Спектакълът се посвещава на 80-годишнината от рождението на прочутата оперна певица Гена Димитрова.

В тази творба си дават среща два гения – Верди и Шекспир. Трагедиите на Шекспир вдъхновяват непрекъснато Верди. Сюжетът на „Макбет“ се развива в Шотландия през XI век. Владетели, рицари, придворни, вещици, видения владеят сценичното пространство. Те са обгърнати с мистика и реалност, водени от страстта за власт. Исторически факт от живота на шотландския владетел Макбет, вълнува двамата титани Верди и Шекспир. Личната драма на Макбет буди размисъл и днес. Нормално ли е един човек да е ръководен и обсебен само от мисълта за убийство с цел – власт? Бесовете, които са в основата на образа на Макбет и на съпругата му лейди Макбет са в основата на сценичната концепция – израз на нашите човешки амбиции и намерения. Бесовете са рожби на мрака, на най-потайните кътчета на нашата объркана човешка душа. Тези страсти непрекъснато се променят на фона на бойното поле, гробище, гора, зала на крале и др. Накрая Макбет разбира в предсмъртния си час истината за своя изгубен живот.

 

 

Лейди Макбет ще бъде възхитителното сопраното Александрина Пендачанска, а в ролята на Макбет ще се превъплъти  популярният баритона Кирил Манолов. Гостуващият диригент на операта „Макбет“ на 30 май и на 2 юни ще бъде знаменития маестро Оливър фон Дадони.

Не пропускайте на 2 юни на сцената на първия ни оперен театър прочутата драма „Макбет“!