Мария Илиева: Бюджет 2018 е реален и социален, с него хората ще живеят по-добре

Мария Илиева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Философията на Бюджет 2018.

    „Защо трябваше да се приемат тези бюджети, с какво те са различни от тазгодишния, каква е тяхната философия?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че приемането на бюджета наистина е много важно, защото това е рамката, по която в следващата година ще се изпълняват политиките на правителството. Именно чрез тези политики хората ще усетят промяната в техния живот. Бюджетът отразява политическата програма на ПП ГЕРБ и управляващото мнозинство. Именно там се виждат приоритетите на ГЕРБ – образование, здравеопазване, социална сфера и сигурност. Мария Илиева беше категорична, че бюджетът е реален и социален, с увеличение на много разходи в социалната сфера. Променя се изобщо и политиката в сферата на образованието, защото не просто се увеличават възнагражденията, но се променя и формулата за делегираните бюджети. Принципът „парите следват ученика” се допълва от броя на паралелките и местните специфики. „Това е бюджет в правилна посока, бюджет, който ще гарантира допълнителен растеж и по-високи доходи на хората!”, категорична бе Илиева.

Критиките, че не са предвидени реформи.

    „Критикуват ви, че в бюджета на се предвидени реформи, как ще отговорите?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева заяви, че категорично не може да се съгласи с подобни твърдения. Тя отново даде пример с образованието и промяната на принципа „парите следват ученика”, което е пример за реформиране на системата и подобряване на нейното функциониране, а не просто наливане на пари. Тя добави, че ГЕРБ споделят принципа, че трябва да се търсят качествени и мотивирани хора, които да се влеят в системата, затова ще изпълнят своята заявка за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на мандата. „В края на мандата тези хора ще почувстват осезаема разлика, защото само чрез качество можем да променим системата!”, категорична бе тя.

     „Когато приемахте закона от опозицията ви казваха, че този принцип „парите следват ученика” няма да проработи и ще се закриват училища в малките населени места, защо не се вслушвате понякога и в опозицията?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че когато се търси най-добрият и ефективен начин за функциониране на една система е нормално да се търсят различни модели. Когато те се приложат на практика се виждат плюсовете и минусите от тяхното функциониране. В момента на база на практиката се стига до извода, че трябва да има промяна на модела.

    „Много често се твърди, че се наливат пари в бездънна каца в здравеопазването и по-специално в НЗОК, защо вие там не се захванете с промените?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че се върви към подобряване на всички системи. Тя продължи, че само бюджетът не може да бъде гаранция за такава промяна. Въпреки това той е базата, която ще осигури една стабилна финансово здравна система през следващата година. Имаме в повече 407 милиона. Станало е дума, че трябва да се наблегне повече на първичната извънболнична помощ. В тази посока ще отидат и част от тези допълнителни средства. Отпускат се повече средства и за направления. Но реформата не може да стане само чрез бюджета, необходими са съгласувани действия с лекарското съсловие и всички експерти в системата.

Защо има планиран дефицит?

    Мария Илиева обясни, че планираният дефицит е едва 1% и той е до 2018 г. За 2019 г. той е 0,5%, а за 2020 г. вече не се предвижда дефицит. Тя беше категорична, че ГЕРБ са много внимателни и отговорни към разходването на публичните средства и припомни, че само преди няколко години, в края на управлението на правителството на Пламен Орешарски, дефицитът е бил около 5%. В момента дефицит около 1% не е проблем за системата.

   „А защо ще теглите нов заем от 1 милиард?”, попита водещата Клара Маринова. Мария Илиева отговори, че предвидените дългове намаляват в средносрочен аспект. Планира се дългът в следващите години да намалее до 20%. Народният представител обясни, че това, че се планира дефицит, не означава, че ще бъдат теглени нови заеми, а ще се погасяват сегашни задължения. „А защо от тези 16 милиарда, които вече са изтеглени, не се погасяват дългове, а трябва да се тегли нов заем?”, продължи с въпросите си водещата. Народният представител обясни, че тези 16 милиарда са имали своето предназначение, те не са изхарчени, а са една рамка. Част от тях са били за погасяване на предишен дълг, друга част за плащане на реакторите за „Белене”. Така че те не са изтеглени, това е просто една рамка, която дава възможност при необходимост тези пари да бъдат харчени.

По-добре ли ще живеем с Бюджет 2018?

    „По-добре, по-зле или както досега ще живеем с новия бюджет на Република България?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че при положение, че се повишават доста социални плащания, както и заплатите в редица сектори, може да се каже, че бюджетът е по-добър и хората ще живеят наистина по-добре. „Предвидено е увеличение на доходите в редица сектори, знаем, че ще имаме икономически растеж, очаква се ръст на БВП с около 4%. Предвидено е и увеличение на пенсиите, които и тази година бяха двукратно увеличени, така че със сигурност мога да кажа, че това е един реален и изпълним бюджет, един социален бюджет, от който хората наистина ще почувстват един по-добър живот!”, завърши Мария Илиева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 9 ноември 2017 г.