Международният филмов фестивал “На брега” организира осем прожекции на късометражно кино през септември

Очакват се пет прожекции на различни локации в София, две във Франция – в  Париж и в Страсбург, и една в реновираната зала “Антракт” в Шумен.

 

На 3-ти септември, от 21часа, в София, в колаборация с фестивала “Реките на София”, ще се постави началото на фестивалната програма с прожекцията “По течението” – селекция на световно документално кино с фокус към опазването на водите. Прожекцията ще се състои до Лъвов мост, на открито, в коритото на Владайска река с продължителност около час и половина. Входът е свободен.

От 4-ти до 6-ти септември, в три последователни вечери в “Кино Кабана” в София, ще се състои основната конкурсна програма на фестивала за 2022 г., в която ще има филми на разнообразни теми и в различни жанрове от 10 различни страни, сред които Кения, Индонезия, Норвегия, Израел, Португалия, Великобритания, САЩ, България и други. След прожекциите ще има дискусия с присъстващите режисьори на филмите, последвана от коктейл. Международното жури в състав проф. д-р Ивайло Христов, Вернис Клиер, Майя Виткова-Косев, Илия Волок и Яна Титова ще определи победителите и ще връчи статуетката за най-добър филм. Водещи – Весела Бабинова и Христо Пъдев. Врати – 20 ч., Вход – 10 лв. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община.

 

На 30-ти септември, от 19:30ч., в пространството за младо изкуство YALTA ART ROOM в София, ще бъде откриването на едногодишната инициатива “Вечери на българския късометражен филм – прожекции и дискусии”, което ще бъде последвано от коктейл. Целта на тези прожекции е да показва най-добрите кинематографични постижения на младите български творци за годината и да създаде пространство, където късометражното българско кино да продължи своя живот и да се срещне с публиката.

 

На 23-ти септември, в 19:30ч., в зала “Антракт” в Шумен, се поставя началото на ежемесечни прожекции, в които ще се представя разнообразна програма от световно и българско кино.  Заглавието гласи “Късо кино с вино”, тъй като зрителите ще имат възможност да се насладят на различни видове вина по време на прожекциите.

 

Последните прожекции за септември са под надслов “Български кино клуб в Париж и Страсбург” и са в колаборация с Българския културен институт в Париж и платформата Cinéma bulgare en France. Прожекциите са предназначени за българо-френска публика, с френски субтитри. Събитията ще се състоят на 22-ри септември в Страсбург, в кино Cinema star и на 23-ти септември в Париж, в Кристин Синема Клуб – емблематично кино в центъра на 6-ти арондисмон. Прожекциите ще са на един пълнометражен и един късометражен филм. Режисьорите на филмите ще присъстват за среща с публиката и разговор с нея.

Международният филмов фестивал “На Брега” е създаден през 2018 г. Мисията му е да популяризира два типа късометражно кино в България – българския късометражен филм и световното документално кино на тема опазването на околната среда. Целта му е да запознае зрителите със световните екологични проблеми и да развие в тях отношение към нашата природа.