Министър Ангелкова: С „иновативни“ такси някой може да търси реклама, но ако нарушава закона – ще бъде санкциониран

Важни са действията на всеки един от нас, защото всички сме посланици на страната си и сме длъжни да спазваме законите на България. Всяко  действие, подобно на такса „нищо – 1 час“ много бързо се разпространява чрез социалните мрежи и то не само у нас. С „иновативни“ такси някои собственици на заведения може би търсят реклама, но ако нарушават закона, ще бъдат санкционирани. Това каза пред медии министър Николина Ангелкова при посещението си в Античния тракийски град „Кабиле“, където обяви стартът на вторите Годишни награди в туризма.

Тя бе категорична, че унизително поведение към клиентите е недопустимо.

Министър Ангелкова посочи още, че когато има подадени сигнали за нарушаване на потребителски права или на законите и изискванията в нормативната уреда, Министерството на туризма реагира веднага.

Ние като министерство стриктно ще следим всеки сигнал, от медии и граждани, ще правим проверки, докато се изчистят подобни ситуации, посочи министър Ангелкова. Контролните органи са започнали вече проверка на заведението, което таксува с 5 лв. потребители, които не консумирали нищо, но заемали маса в рамките на 1 час, за да се види дали работи според всички правила.

Важното за Слънчев бряг и за всички национални курорти е да бъде определен статута им, посочи министър Ангелкова в отговор на журналистически въпрос за проверките в Слънчев бряг. И бе категорична, че Слънчев бряг и всички са длъжни да спазват законите на страната. Министърът обясни, че националните курорти са определени с решение на Министерски съвет преди години и от тогава много неща са се променили. Работим, така че да се  удовлетворят нуждите на всички заинтересовани страни. Надявам се с промените в Закона за туризма регламентът за статута на националните курорти да стане факт, защото очевидно нуждата е сериозна, коментира министърът.

Проверките на Министерството на туризма на плажовете и заведенията тази година показват, че нарушенията намаляват. Около 5% са нарушенията в туризма спрямо всички“, каза министър Ангелкова. При инспекциите на плажове едно от най-честите нарушения е липсата на достатъчен брой спасители. На някои ивици се наблюдава и разминаване между свободната зона за поставяне на лични плажни принадлежности и  площта с платени чадъри и шезлонги. Най-често отклонението е около 10% спрямо регламента, който предвижда площите да са по 50% от ивицата..Има и нарушенията с поставяне на преместваемите търговски обекти на площ по-голяма разрешеното, но те са малко.

Тази година наблюдаваме и по-различни нарушения, свързани неправомерно използване на плажове, заяви министър Ангелкова. Тя поясни, че това са случаи, при които има приключени търгове за отдаване под наем, но избраният стопанин не подписва договор и ползва неправомерно ивицата, без да плаща задълженията си към държавата, но извършвайки търговска дейност на нея. Сигнализирали сме компетентните органи и за два от плажовете вече има плащане, посочи  министърът.

Относно летния сезон министърът отчете, че за периода май-октомври се очаква да има над 5,7 млн. нощувки, предимно от българи, което е ръст около 5% спрямо миналата година. Близо 6 на сто се очаква да е нарастването на туристите през целия сезон. Сериозни увеличения се отчитат на редица пазари. Посещенията от Германия, Великобритания и Франция са с ръст около 20 процента. Толкова е и нарастването на пазарите Чехия и Полша. При Русия се отчита близо 10 на сто увеличение, за Гърция то е 5 на сто, а при Румъния- 2-3 процента. За първите 6 месеца в страната са дошли 3,3 млн. чуждестранни туристи, което е с 8 на сто повече спрямо същия период на 2016 г.

Много важно е, че има значителен ръст в приходите в сектор туризъм, като до юли тази година те са 2,4 млрд. лева или с 13% повече спрямо миналата година.

По света България все повече се свързва с качество на предлагания продукт, а не като бюджетна дестинация, каза министър Ангелкова. По думите й доказателство за това са  инвестиционните намерения за изграждане на 5-звездни хотели по българското Черноморие. Повече информация ще има, когато се финализират плановете, но тези сериозни намерения показват, че сме на прав път по отношение на предлагания туристически продукт, посочи още министърът.