Михаил Белчев с награда от Съюза на българските писатели

Анжела Димчева

 На официална церемония в Съюза на българските писатели Боян Ангелов удостои поета Михаил Белчев с Почетен плакет за заслуги към българската литература и по повод неговата 75-годишнина. Михаил Белчев е автор на  11 стихосбирки, една истинска ренесансова личност – поет, сценарист, поп изпълнител, композитор, режисьор. Той е автор на стиховете на повече от 200 български песни и на музиката на 50 песни; сред хитовите заглавия по негов текст са: „След 10 години”, „Жалба за младост”, „И утре е ден”. Написал е музиката на „Булевардът” (по текст на Миряна Башева”) – песента, възприемана за неофициален химн на София. В кариерата си заема позиции като режисьор на знакови културни институции – НДК, Министерство на културата, Агенция „София-прес”, дългогодишен директор на Столичната библиотека, два мандата член на УС на СБП. Той е лауреат на десетки музикални награди и е удостоен с най-високите държавни отличия: „Кирил и Методий” – огърлие, „Златен век” и „Стара планина”.

Михаил Белчев с Почетния плакет и Боян Ангелов – председател на СБП

В словото си Боян Ангелов – председател на СБП – отбеляза: „На 13 август проф. Михаил Белчев навърши 75 години. От няколко месеца търся подходящ момент за това тържество. Той е знаменателна личност в българската култура, защото превръща музиката в слово и словото в музика. Милиони българи живеят с неговото творчество. Чест и гордост е, че той е член на СБП, помагал ни е през годините, надявам се, че ще си останем приятели и ще работим за величието на българската литература”.

Пределно развълнуван, Михаил Белчев призна: „Благодаря на Съюза, че почете моята годишнина, изпях през тези години много песни – точно това беше моето вдъхновение и удоволствие, създадох чудесно семейство, Кристина ми роди великолепен син Константин, радвам се на верни приятели. Не съм имал шанса да се запозная с подлеци. Винаги съм се радвал на уют – и в семейството, и в Съюза на писателите. Някога се влизаше много трудно тук. Радвам се, че моят жанр – т.нар. трубадури – влезе сред истинските писатели. Те разбраха, че ние не сме само естрадни творци, а сме важна част от културата. Да си поет е странно нещо: или имаш послание, или не… Огромно благодаря за признанието! Нека да пазим буквите, езика, приятелството си, да пазим родината си. България над всичко!”.

 

 

 

 

 

В заключителните си думи Иван Гранитски каза: „Поезията на Михаил Белчев е много по-добра от 90 % от поетите постмодернисти, обявили се за философи, в чиито стихове преобладават несвързани кухи думички”.

 

Спаска Тарандова, Кристина Белчева, Михаил Белчев, Боян Ангелов, Панко Анчев, Иван Гранитски