„Мовименто/Вариации“ -Пет миниатюри и едно интервю на тема движение

Мовеименто – Вариации, снимки: Здравко Йончев

08 февруари 2019 | 19:30 ч.
ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс
пл. „България“ 1 (срещу фонтаните в подлеза на НДК)

идея и концепция: Гергана Димитрова
автори: Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания), интервю с Галина Борисова
сценография, костюми и видео: Елена Шопова
музика: Павел Терзийски
асистент-режисьор: Олга Иванова
фотограф: Здравко Йончев

с участието на: Елена Димитрова, Красимира Кузманова-Кокран, Тони Карабашев

Продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Движението е основната тема на режисьорския проект на Гергана Димитрова – „Мовименто/Вариации“ (Пет миниатюри и едно интервю на тема движение). В него тя кани пет авторки с различна националност в задочен разговор, който осмисля миграционните процеси днес като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси, необходимости.
Този своеобразен диалог обединява гласовете на Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания) и известната българска хореографка и изпълнителка Галина Борисова. През различни подходи са тематизирани разнородни парчета от динамиката на съвременността.
Представлението е съсредоточено върху мисленето за движението като хореография, като природна и житейска потребност; за движението, противопоставено на статичното; за движението като разпространение на идеи, за дигиталната динамика, за #MeToo, за Илън Мъск; за движението на пазари и природни ресурси; за неизменното движение към смъртта; за технологичното развитие, дори за движението из космоса.


Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с Гьоте-институт България.