Музей-галерия „Анел“ представя “АНАТОМИЯ НА ЕНИГМАТА”. Живопис на Петър Георгиев Рей

 

Музей-галерия „Анел“ има удоволствието да представи

АНАТОМИЯ НА ЕНИГМАТА 

Изложба-живопис на

Петър Георгиев Рей 

Куратор: Аксиния Джурова

Вернисаж: 31 май от 18.00 ч.

Музей-галерия „Анел“, хотел „Анел“

София, бул. „Тодор Александров“ 14

 

Художник Петър Георгиев Рей. Жар Птица

Петър Георгиев Рей е роден през 1963 г. в Перник. През 1987 г. завършва ВИТИЗ, актьорско майсторство. Играе две години във Врачанския театър. През 1989 получава Втора награда на Националния преглед за драма и театър, за ролята на Лило,
в пиесата „Суматоха“ на Радичков (реж: Бина Харалампиева). През 1991 г. емигрира в Канада. Там написва стихосбирката „Гвоздеи Кръстни“ и романите „Мислителят или Насаме с един живял“, „Пътят“ и „Планината“. Също и пиесата „Светлината, която мами“. През 2000 г. започва да рисува. Оттогава досега е участвал в повече от 50 индивидуални и групови изложби в Канада, САЩ, България, Франция.

Художник Петър Георгиев Рей

Аксиния Джурова определя неговото майсторство като екшън живопис:

„Изложбата на Петър Георгиев Рей в Музей-галерия „Анел“ в София е най-мащабната проява на живеещия в Канада художник, напуснал България през 1991 г. В продължение вече на четири десетилетия той продължава да следи художествения живот у нас и след утвърждаването му като „необичайно явление“ в арт средите в Канада и Ню Йорк  амбицията му е да бъде видян и оценен и у нас. И в действителност експозицията, открита в Музей-галерия „Анел“, не само дава възможност да се проникне в неговия свят и атрактивен пластичен изказ, но тя е и доказателство как изкуството контактува с всички възможни времена, за да извика в нужния момент това, което е необходимо от него.

Казвам това не случайно. Към подобен извод ме насочва и самата позиция на Рей – тази на тълкувател на своето време, но не на неговата видимост и показност, а на скритите и невидими за всяко око процеси – енигматични и загадъчни. Почитателите на изкуството ще се убедят сами в въздействието на печатляващия му пластичен стил, на начина на излагане на творбите и елементите на пърформанс при представянето им пред зрителите. Може би ще се запитате нима е останало нещо енигматично в съзнателно оголения свят днес, който сами си сътворихме, нещо загадъчно?! Изглежда – да! – отговаря Петър Георгиев Рей и ни предлага серия от мащабни картини на тема „Анатомия на енигмата“, скрити първоначално от зрителя и чрез разкъсване от самия автор на тяхната обвивка, оголени и очакващи нашия коментар. А може би и присъда?!

 

Художник Петър Георгиев Рей. Енигма

За мен импулсивната, екшън живопис на Рей потвърждава познатия ни от столетия опит, че тъмнината не може да прогони тъмнината, това може да направи само светлината, ако я носиш и предаваш на другите. И се впуска в своето приключение – изследване на подсъзнателното, създавайки атрактивен и запомнящ се стил, от позицията на страстен почитател на „съвременния барок“. И както сам признава: „Тъмните фонове и акцентите, които се получават от отразената светлина, придават на картините ми загадъчност и енигматичност“. И продължава: „Чрез  абстрактни елементи исках да постигна религиозното въздействие, което доминира в класическия барок. Аз вярвам, че вселената и животът са сътворени и се ръководят от някаква космическа енергия. Много хора я наричат Бог. В класическите картини той е изобразен в човешки образ. В моите творби аз искам да го изобразя като енергия. Динамична, загадъчна, енигматична енергия. Аз не се стремя да предизвикам интереса на зрителите чрез фигуративен разказ, а чрез енергийно излъчване, което е предназначено да въздейства предимно на сетивата и емоцията“.

Чрез контраста между тъмния фон и избухването на живописната магма, напомнящ процеса на сътворението на света, художникът постига търсената и завладяваща загадъчност в картините си – потъване в дебрите на кадифената тъмнина и излизане от нея чрез фосфоресциращи светлинни акценти. И това се превръща в негов пластичен стил, негов завладяващ живописен патент.

Картините на Петър Георгиев-Рей, както вече споменах, ме връщат, както признава и самият художник, към епохата на Барока. Тази, която се появява след съвършената визия и непостижим като идеал хладен Ренесанс, за да привлече вярващите със своя екстаз, чувственост и мистичен плам. Достатъчно е да си припомним „Екстазът на света Тереза“ на Бернини в църквата „Санта Мария делла Витория“ в Рим, с нейните надиплени като от вихър дрехи, експресивно извито тяло и екстатичен израз на лицето, предизвикващ едновременно сливане със свещеното и неприкрита еротика. Състояние, което не е учудващо за епохата на класическия барок, свързана с големи житейски размествания, включително и началното освобождение на жената.

Не знам доколко съм права в този паралел, породен от цикъла „Анатомия на енигмата“ на Петър Георгиев Рей, показан в изложбата, но неговият „Съвременен  барок“ се появява също във време на големи обществени промени и културни размествания, довел до комерсиализирането на съвременното изкуство, достигнало като че ли своя краен предел. В днешния оглозган, лишен от духовност, съкровеност и интимност свят, Рей ни предлага и запълва глада към загадъчна и чувствена живопис с характерното си живописно визионерство и мистичен плам. Състояния, усетени още преди две десетилетия, от известния американски критик на изкуството доктор Кенуърт Мофет, който определя картините му, показани в изложбата в Ню Йорк през 2004 г. като „технически ослепителни и хипнотизиращи…“. „Те обединяват крайните противоположности между прецизност и свобода, абстракция и реализъм, перверзна чувственост и поразителен магизъм.“ Същият, който по повод изложбата на художника отново в Ню Йорк през 2013 г., пише отново: „Виртуозното използване на акрилната боя му дава възможност да постига хиперилюзионистични изображения“. Към това бих добавила натоварени с многозначност на художническия наратив – зов за опомняне, оглеждане на съвременния ни път и свят, за посоката, в която се движим…

Необичайна за родната арт сцена, изложбата на Петър Георгиев Рей предлага безусловно възможности за различни интерпретации, вариращи в двата крайни полюса, което означава, че художникът иска да ни каже нещо извън тривиалното. Какво е обаче неговото послание, остава всеки сам да си отговори, заставайки пред „Анатомия на енигмата“ на Рей, а защо не и пред тази на собствения си прочит!”