Музей-галерия “Анел” представя: Иван Нинов – “ФОРМА НА СВОБОДА”, самостоятелна изложба – графика

Иван Нинов, “ФОРМА НА СВОБОДА”

9 – 21 юни 2021 г.

Вернисаж: 9 юни (сряда), 18:30 – 20:30 ч.

 Музей-галерия „Анел“ – София, бул. „Тодор Александров“ №14

Самостоятелна изложба на графика Иван Нинов ще се представи в Музей-галерия „Анел“. Публиката ще се докосне до творбите на един изключителен график с изтънчена естетика, която съживява предметите, придавайки им душа. Това е втора изложба на автора в рамките на година след големия интерес на публиката през есента на 2020 г. Иван Нинов създава една различна гледна точка на диалогизиране между „живата и мъртвата природа“, както самият той назовава посоките в картините си. Обръща поглед към свободата на формите, тяхното метафорично интерпретиране и графична модалност.

За неговото творчество проф. Аксиния Джурова казва: „Иван Нинов си остана самотник в нашето изкуство, който не се повлия от нищо. Той извоюва свободата, на която винаги е държал – с отказ от всякаква материална облага. Нямаме друг такъв виртуоз на сухата игла и офорта…“.

Изложбата „Форма на свобода“ ще бъде представена от проф. Валери Стефанов –  председател на Съюза на колекционерите в България.

Вход: свободен

 Биография:

 Иван Нинов е роден е на 19 август 1946 г. в с. Цонево. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София. Въпреки няколкото опита за кандидатстване в Академията, не е приет да следва, но помощ в творческото и професионалното израстване му оказва Светлин Русев. Работи в областта на рисунката и гравюрата, изпълнена в техниките офорт, суха игла, литография. От 1969 г. участва в младежки и общи художествени изложби, а първата си самостоятелна изложба прави през 1972-73 г. Негови творби са включвани в международни биеналета и представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница: Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио, Ужице, Фредихщат, Фрехтен и др.

Самостоятелни изложби в чужбина има през 1981 и 1996 г. в Прага, през 1981 г. и 1997 г. в Братислава, през 1991 г. в Мюнхен, през 1997 г. във Виена, „Дом Витгенщайн“.

Творби на Иван Нинов са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив и други, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, колекция „Лудвиг“ в Кьолн, галерии в Краков, Тонио, Канагава, както и множество частни колекции.

Освен като график, Нинов се изявява и като илюстратор. Прави художественото оформление на книги като „Корените на света“ от Янис Рицос през 1977 г., „Нулев километър“ от Лъчезар Еленков през 1977 г., „Без свидетели“ от Станка Пенчева през 1980 г.

По-важни награди:

За своето творчество Нинов е лауреат на множество български и чуждестранни награди, сред които:

Първа награда от Конкурс за графичен портрет, 1975;

Трета награда от Конкурс за голо тяло, 1976;

Първа награда на Изложбата-конкурс „Леонардо и ние“, 1979;

Награда за графика на Римската академия за чуждестранно изкуство, 1980;

Първа награда на Изложбата-конкурс „Земята на Ботев“, 1981;

Първа награда и сребърен плакет на V Международно биенале на графиката във Варна, 1989;

Първа награда за отпечатък на Есенния салон в София, 1993;

Първа награда за рисунка на Националната изложба на рисунките в София, 1997;

Златен медал на Международната графична изложба, Стокхолм, 1997;

Сребърен плакет на Международното биенале на сухата игла в Ужице, 2001;

Първа награда за малка графика от Международната изложба в Баиа Маре, 2002;

Награда на името на проф. Стоян Стоянов на 14. Международно биенале на графиката във Варна, 2007.