Музика без граници” – поетичен разказ за „Любовта и животът на жената”

„Музика без граници” – поетичен разказ за „Любовта и животът на жената”

Беса Лугичи, Деница Петрова и Цвети Пеняшки в една романтична вечер с песните на Шуман и Щраус

11 юни, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България”

„Любовта и животът на жената” през погледа на Шуман и Щраус и разказана от вълнуващите стихове на познатите и непознати албански поети.

На 11 юни, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България” – в рамките на МФ „Софийски музикални седмици”, ще се състои специалното издание „Любовта и животът на жената” от бутиковата серия от камерни концерти „Музика без граници” на Старозагорската опера с участието на блестящото сопрано от Косово Беса Лугичи. Акомпаниментът на пиано е поверен на пианистката Деница Петрова, а в ролята на поета-романтик зрителите ще видят актьора и режисьор на Държавния куклен театър-Стара Загора Цвети Пеняшки. Публиката ще има възможността да се наслади на част от безценното песенно творчество на двамата германски романтици, които „изливат” своята любов в красиви ноти, вдъхновени от техните любими жени. Клара Вик и Роберт Шуман и Рихард Щраус и неговата Полин.

 

Беса Лугичи се обръща към песенното творчество на Роберт Шуман и Рихард Щраус по време на пандемията и започва да работи с известния косовски пианист Мисбах Кацамаку. „Познавах песните, но до момента нямах възможност да навляза в дълбочина, да се докосна до един стил, който е толкова фин и деликатен. Влюбих се от пръв поглед в този стил на пеене, съвсем различен от пеенето в операта. Развива въображението и най-важното развива вокалната техника и провокира нови хоризонти на музикалната интерпретация. И още нещо, което ме впечатли и много ми допадна  – думите са тези, които са най-важни, а музиката е в пълен синхрон и в подкрепа на думите. Чрез стиховете ние разказваме историята, която композиторът е заложил и родил в мислите си. Те създават неповторима атмосфера и без да усетим попадаме в плен на още по-силна и обсебваща емоция. Песните, които избрах, са много красиви и аз обожавам да ги пея. Текстът и музиката изглеждат много семпли, но се оказа, че са изключително трудни за интерпретация. Независимо от това, аз съм готова да отворя сърцето и уменията си, за да предам и своите много специални усещания на публиката.”

В програмата на концерта е включен цикъла от 8 песни на Роберт Шуман Frauenliebe und –leben/Любовта и животът на жената и това е заглавието и обединителна линия на разказа. Песните на Щраус, които Беса Лугичи избира да представи са от различен период на неговия живот и творчество. Ще прозвучат стиховете на албанските поети Исмаил Кадаре, Примо Шлаку, Фатос Арапи, Дритеро Аголи, Тимо Флоко, Анди Бейтя. Поетичните текстове са в контекста на оригиналната песенна поезия.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г.
Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация

Билети на касата на залата и онлайн https://www.eventim.bg/bg/bileti/lyubovta-i-zhivott-na-zhenata-sofiya-bulgaria-hall-kamerna-zala-610472/event.html?fbclid=IwAR0QDyOF8bCEWZO5km6h3X-2yoJsuNRa1ODJqaAXWGNT3xpd9381PSIsMDk