Намериха емблематична картина, изчезнала от десетилетия

Емблематична нигерийска картина, която липсваше в продължение на десетилетия, е била открита в апартамент в Северен Лондон, пише изданието Телеграф.

Откриването на Шедьовъра от 1974 година е обявено за “най-значимото откритие в съвременното африканско изкуство за повече от 50 години”, каза нигерийският писател Бен Окри пред Гардиан.

Образът на картината, изобразяваща принцеса Туту

стана символ на националното помирение в страната, а хората го поставяха  на стените в домовете си.

Не е известно как творбата се появява в Северен Лондон, а семейството, което го притежава, поиска анонимност.

Въпреки това, картината ще бъде продадена по-късно този месец и се очаква да надхвърли 200 000 паунда. Това коментира Джайлс Пепиат, директор на модерното африканско изкуство в аукционната къща Bonhams, за Телеграф.

Пепиат споделя, че картината му е била известна от дълго време и за него е била огромна изненада, когато я е видял и е осъзнал, че това е оригиналът.

Enwonwu е бил студент в Оксфорд през 40-те години на миналия век, но е широко известен, когато е поръчан да създаде бронзова скулптура на кралицата по време на посещението си в Нигерия през 1956 г. Умира през 1994 г.

Художникът Ben Enwonwu е бил студент в Оксфорд през 40-те години на миналия век, но е широко известен, с поръчката да създаде бронзова скулптура на кралицата по време на посещението ѝ в Нигерия през 1956 г.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →