Напълно рехабилитирани са почти 5 км между Казичене и АМ „Хемус“ от източната дъга на Софийския околовръстен пъ

Напълно рехабилитиран е почти 5-километровият участък от източната дъга на Софийския околовръстен път между с. Казичене и Ботевградско шосе. Над 20 хил. автомобила денонощно преминават по него, като трасето е най-натовареното от тежкотоварния трафик у нас. Между асфалтовите пластове са положени 93 000 кв. м геомрежа, която е най-съвременната и иновативна технология, за да го направим възможно най-устойчив.

Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след направената заедно с министър-председателя Бойко Борисов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов проверка на изпълнените строително-монтажни работи.

При рехабилитацията на трасето са положени почти 37 хил. т асфалтобетон, монтирани са почти 9 км мантинели и е положена маркировка, стана ясно от думите на министъра.

Участъкът е обезопасен с камера. Предвижда се поставянето на още едно съоръжение в близост до Ботевградско шосе. Монтирането на допълнителни камери зависи от възможностите на СДВР. Очаква се такива да бъдат купени през месец декември, които ще бъдат поставени и на други участъци, обясни министър Нанков.

От понеделник започва ремонтът и на платното от с. Казичене към магистрала „Тракия“. След това, за да се завърши източната дъга на околовръстния път, ще се ремонтира и платното за насрещно движение от АМ „Тракия“ към с. Казичене, информира още Николай Нанков. Очаква се, при подходящи условия, ремонтът на участъка да приключи през тази година. В противен случай той ще бъде довършен през пролетта на следващата година.

През месец февруари, след преминаване на необходимите процедури, включително отчуждаване на терени, се очаква да започне работата по разширението на Софийския околовръстен път между ж.к. „Младост“ и АМ „Тракия“, съобщи министърът. Предвижда се строителството по участъка да продължи не повече от 2 години. По трасето ще бъдат изградени и няколко големи съоръжения.

Тунелни и мостови съоръжения и естакади се предвиждат и при другия участък от южната дъга – от резиденция „Бояна“ до Западната тангента в ж.к. „Люлин“. Очакваме да можем да възложим обществената поръчка за избор на изпълнител за нея в средата на 2018 г., каза още Николай Нанков.