Наследило ли е човечеството изкуство от неандерталците

Изглежда че изкуството ни прави по-умни – поне така смятат експерти.

Ново изследване показва, че праисторическите хора са се превърнали в доминиращи видове в света, отчасти защото са създали изкуство. Усъвършенстването на уменията за координация и визуализация на ръцете, създадено с праисторически чертежи в пещерите, помогна на Homo sapiens да придобие майсторски умения за лов. Това, от своя страна дава на хората, пред братовчедите им, неандерталците.

Изследването на психолога Ричард Крос от Университета Дейвис в Калифорния, експерт по изкуство и човешка еволюция и бивш инструктор по рисуване беше публикувано в списание Evolutionary Studies in Imaginative Culture.

В статията Крос твърди, че има “причинно-следствена връзка между развитата способност на анатомично съвременния човек да хвърля копия точно, докато ловува и способността му да рисува представителни образи”.

Изследователят твърди, че докато неандерталците използват остри копия, за да ловят жертвите си в Евразия, Homo sapiens са били ловки и са ловували много по-опасни плячки в Африка. В резултат на това той твърди, че Homo sapiens развива по-добре областта на мозъка, която контролира визуалните изображения и моторната координация.

Homo sapiens всъщност изострят ловните си умения, като създават пещерни рисунки: “Тъй като актът на рисуване засилва наблюдателните умения, може би тези рисунки са полезни за концептуализиране на лова, избор на уязвими зони на тялото като цели и насърчаване на сплотеността на групата чрез духовни церемонии”.

За да изследва своята хипотеза, Крос изучава 30 000-годишни рисунки в пещерата Chauvet-Pont-d’Arc в южна Франция и стига до заключението, че ридунските са подобие на дъгата, имитираща хвърляне на копие. С други думи, праисторическите хора не само са драскали по стените на пещерата- те са изготвяли планове и стратегии, които показват остра осъзнатост на лова.

Връзката между ловните техники и уменията за рисуване може да не е интуитивна, но ако проучването е правилно, връзката между уменията може да е една от причините, поради които Homo sapiens процъфтява, докато неандерталците не.