Националната кампания „Походът на книгата“ стартира от Столична библиотека

Библиотеката на София с атрактивна програма за децата по случай 2 април – Международен ден на детската книга

Датата 2 април, която се отбелязва в целия свят като Международен ден на детската книга, е избрана неслучайно. Това е рожденият ден на великия разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Всяка година различна страна е своеобразен домакин и спонсор на международната проява. През 2022 г. това е Канада и слоганът „Книгите са криле, които помагат да летиш всеки ден“ – принадлежи на известния канадски писател от индиански произход и автор на 26 книги, Ричард Ван Кемп.

За най-важните хора на светатакъв надпис стои в една от залите на Детския център на Столична библиотека, най големия в България, който разполага с 67 хил. тома книги и има над 16 хил. читатели деца. През последните години отношението на децата към книгата се променя, четенето отново става любимо занимание и Библиотеката на София, активно изпълнявайки своята роля на медиатор между книгата и малките читатели, традиционно отбелязва Международния ден на детската книга.

И тази година Столична библиотека кани всички деца, обичащи да четат, и техните родители на 2 април от 10.00 ч. в Детския център на Столична библиотека и на площад Славейков да се присъединят към интересните инициативи, посветени на Международния ден на детската книга. В празничната програма от 10 до 15 часа са включени: среща с популярния сред тийнейджърите автор Милен Хальов, изпълнения на артисти от парти агенция „Маска“ с известния тв водещ Цветомир Иванов, детско щафетно четене, Арт ателие и Комикс студио с художника Христо Кърджилов, любопитни викторини с награди, образователни игри с ботове-пчелички и 3d писалки ,тебеширено парти и много други изненади. В мраморното фоайе на Централната сграда ще бъдат изложени знакови печатни издания – вестници и списания от Архива на детския периодичен печат до 1944 г., който се притежава единствено от Столична библиотека.

В 11 часа в Детския център ще бъде даден старт на XI-то издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгата“, организиран от Асоциация „Българска книга“. Към празника ще се присъединят с послания и четене на обичани детски книги популярните тв и радио водещи Ива Дойчинова, Димитър Стоянович, Борислав Лазаров, Румен Бахов. Носителите на годишните награди на Столична библиотека за 2021 Читател на годината –7 годишния Александър Маслинков и децата Севдалина, Иван и Александра Дачеви ще прочетат свои любими стихотворения.

В празничния ден малките участници ги очакват подаръци – нови детски книги и албуми за оцветяване. За децата на украинските бежанци сме приготвили книжки на родния им език. И в четирите филиала на библио-теката ще има празнични събития и подаръци за децата. Всички, които обичат да четат и не са читатели на библиотеката, ще получат безплатни читателски карти.

Очакваме ви на 2 април от 10 до 15 часа да споделим заедно празника -Международния ден на детската книга !