На 11 май 2023: Проф. д.ик.н. Стоян Денчев беше награден от проф. д-р Красимира Александрова

Анжела Димчева

На 11 май – Деня за почит съм Светите равноапостоли Кирил и Методий и патронен празник на Националната библиотека – се състоя традиционното тържество пред библиотеката, с което се отбеляза професионалният празник на библиотечните и информационни работници.

В словото си проф. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека – отбеляза, че през тази година се навършват 145 години от основаването на Националната библиотека „Св. Св Кирил и Методий“. Тя награди проф. д.ик.н. Стоян Денчев с Почетна грамота и Плакет за заслуги за развитието на  Националната библиотека и във връзка с неговата 70-годишнина.

 

 

Венци и цветя пред паметника на Светите братя поднесоха Росен Желязков – председател на Народното събрание, представители на Министерство на културата, проф. д.н. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, стотици граждани.

Събитието беше съчетано с тържествен водосвет, изпълнен от Светия синод, и изпълнения на хора на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“.

Последва откриване на документална изложба „Идеалът като действителност“, посветена на 200 години от рождението на Найден Геров.